Bu Konuyu Okuyanlar: 1 ZiyaretÇi

08-25-2015, 03:51 AM
Mesaj: #1
Alevi Federasyonu Başkanı Remzi Akbulut'tan flaş açıklamalar
Başbakan Ahmet Davutoğlu alevi kanaat önderleriyle bugün Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde bir araya geldi. Davutoğlu'nun yaptığı bu görüşmeyen ise en büyük tepki Alevi Federasyonu Başkanı Remzi Akbulut'tan geldi.

Alevi Federasyonu Başkanı Remzi Akbulut,Haber Kıta'ya yaptığı açıklamada Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hükümet kurma yetkisini devretmesinin ardından resmi olarak Başbakan olmamasını dile getirdi ve "Kazanılmış olan haklarımız verilmezse toplumsal infial meydana gelir" dedi. Başbakan'ın yaptığı bu görüşmeyi "kamuoyunu kandırmak" olarak yorumlayan Akbulut, "Aleviliğin içi boşaltılıyor" dedi.

İşte Alevi Federasyonu Başkanı Remzi Akbulut'un flaş açıklamaları;

Başbakan'ın bugün alevilerle ilgili yaptığı açıklamayı nasıl değerlendiriyor sunuz ?

Başbakan'ın bugün yaptığı değerlendirmeyi doğru bulmuyorum. Başbakan'ın böylesi bir günde birkaç tane alevi dedesini toplayıp aleviler adına bir şeyler yapıyor görünmesi yakışık almıyor. Kamuoyunu aldatma yönüyle yapıldığını düşünüyorum. Başbakan hükümet kurma yetkisini devretmiş olduğundan resmi olarak Başbakan da değildir. Resmi olmayan Başbakan, resmi olmayan insanları toplayarak bir koalisyon kurma çabası içerisinde herhalde.

Kahvaltıya katılan insanların meşru olmadığını mı düşünüyorsunuz?

Benim gördüğüm kadarıyla 3 tane alevi dedesi vardı. Onun haricindeki insanlar dede falan değildi. Başbakan "Türkiye'ni n 4 bir yanından gelen alevi kanaat önderleriyle görüştü" cümlesini kesinlikle çok abartılı ve çirkin buluyorum. Çünkü hiçbir alevi kurumlarımızın yetkilisi ya da üyesi yoktu. Yani alevi camiasının içerisinden hiçbir kesim yoktu.

Peki alevi kurumlarına haber verilmediği için mi katılım olmadı?

Haber verilmediği için değil. Özellikle son günlerde insanların alevilik konusunda Başbakan'a pek bir inancı kalmadı. Alevi çalıştayından bahsediliyor. Alevi çalıştayı mı kaldı? Alevi açılımı mı kaldı? O yüzden bugün Çankaya'da verilen kahvaltıda herhangi bir alevi kurumlarımızın üyeleri ya da yetkilileri yoktu.

"BAŞBAKAN ALEVİLERE DERS VERMEYE ÇALIŞTI"

Başbakan bugün yaptığı konuşmada "Hak Muhammed Ali" diyerek Alevilere ders vermeye çalıştı. Yargıtay kararlarıyla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla bizim cemevlerimiz yasal statüye kavuştu. Bu saatten sonra bizim birbirimize don biçmemiz çok anlamsızdır. Bugüne kadar cemevlerinde savaş veya kaos görüşü olmadı. Aleviler hep barıştan yanadır. Bugüne kadar hiçbir cemevinde bir bomba veya silah türü bir şey bulunmamıştır. Hz. Hüseyin'den bu yana Sivas, Kahramanmaraş ve Çorum'da alevi katledilmesine rağmen aleviler hiçbir zaman katliam yapmamıştır ya da intikam almamıştır. Çünkü alevilikte kin, nefret, cebir ve öfke yoktur. Başbakan'ın bugün kullandığı "Cemevlerin in, bu anlamda semahın hep beraber yeniden yorumlanması ve kadim geleneği bize yansıtan barış dergahları olarak görülmesi lazım." cümlesini çok yanlış buluyorum. Cemevlerimiz zaten barış dergahıdır. Başbakan'ın bizim dergahımızla ve inancımızla dalga geçer gibi konuşması bizleri bir hayli züdü ve kırdı.

Peki olası bir erken seçimde Başbakan'ın bu açıklamasının ne gibi karşılığı olur?

Ak Parti'nin lehine bir destek mümkün değildir. Yani AK Parti Alevi vatandaşların oyunu bu açıklamalardan sonra tamamen kaybetti diyebilirim. İlla ki alevilerden de AK Parti'ye oy veren var. Ancak bu açıklamaları herkesin anlayabileceğim den ve herkesin bunu bu şekilde yorumlayacağınd an şüphem yok. Başbakan neredeyse aleviliği başka bir yere küfürlü içerikürüyordu. Başbakan'ın bu açıklamalarını adeta hayretle izledik. Zaten Alevi derneklerinden ya da federasyonundan kimsenin olmadığı bir ortamdı. Kendi kendilerini kandırdılar. Aleviliğin içerisini boşaltmaya çalışıyorlar. Ancak bunu başaramazlar. Çünkü bizim kazanımlarımız var. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi cemevlerinin yasal statüye alınması konusunda karar aldı. Başbakan'ın acilen bunları uygulamaya sokması lazım.

"ALEVİLER OYALANIRSA TOPLUMSAL İNFİAL OLUR"

Yargıtay tarafından lehimize verilmiş bir karar var. Cemevlerinin acilen statü kazanması lazım. Alevilr bu şekilde oyalanmaya devam ederlerse toplumsal bir infial olur. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 6-7 Milyon Dolar kadar bir bütçesi var. Bu bütçeden cemevlerine ya da oralarda hizmet eden dedelere ve çalışanlara bir ödenek oluşturulsa kötü mü olur? Neden cemevlerinin elektrik paraları ödenmesin? AİHM'de Strazburg'da son davamıza katılmıştım. İrlandalı genç bir hakim Türkiye temsilcilerine şunu sordu "Türkiye laik ve seküler bir devlet ise siz neden alevilere eşit şekilde uygulama yapmıyorsunuz? O zaman Diyaneti de iptal edin" dedi. Tabii ki buna verecek bir cevapları olmadı. Şimdi o davadan da olumlu sonuç alacağız. Ülkemiz zor durumda ancak biz AİHM şikayet etmekle büyük bir zul duyduk. Ancak burada 5-6 senedir tüm yargı yollarımız tıkandı.

Bundan sonra atılması gerektiğine inandığınız acil bir adım var mı?

Hükümetsizlik bizim elimizi kolumuzu bağladı. Yarın öbür gün hükümet kurulduğu zaman "Buyrun bu kararları uygulayın" diyeceğiz. Bu kararlarda din dersinin seçmeli olması, cemevlerinin yasal statüye geçirilmesi, cemevlerine devlet bütçesinden bir ödenek ayrılması var. Bunlar yapılmadığı zaman kavga da gürültü de çıkar. Aleviler eski aleviler değil. Yani eskiden bir yanağına vurduğun zaman diğer yanağıma da vur diye diğer yanağını uzatırdı. Şimdi o aleviler yok. Her şeyin bir bedeli var biz de bu bedeli istiyoruz. Siz olsanız yargı yoluyla kazanıdğınız hakkınız verilmediği zaman ne yaparsınız?

Haber Kıta

alevi haber

My Last Threads
Web Sayfasını Ziyeret Edin Tüm Mesajlarını Bul