Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Muharrem Orucu Ayı 2017
#1

Muharrem Orucu Nedir? Muharrem Orucu Nasıl Tutulur?

Zöhre Ana’nın bildirdiğine göre,yası matem diye bilinen aylar,üç aylardır. Bunlar İmam Hasan’ın gayba girdiği (vefat ettiği) Aralık ayında başlar, Hz. Ali’nin gabya girdiği Ocak ayı ve Hz.Üseyn’in gabya girdiği Mart aylarını kapsar.

15 Aralıkta Hz. Hasan ikinci eşi olan Ömer’in kızı Ayşe’nin küçük bacısı Eşe’nin hazırlayıp bal şerbetine karıştırdığı zehiri içmiş ve 16 Aralıkta gabya girmiştir. 15–16 Aralık Hz. Hasan’ın yası matem orucu olup, iki gün sürmektedir.

[Resim: muharrem-orucu-ne-zaman-2.jpg]

İmam Hasan’ın zehirlenerek şehit edilişinden 32 gün sonra Ocak ayında Hz. Ali, Ömer ve oğlu Milcan (Sıddık) tarafından tuzaklar kurularak Pazartesiyi Salıya bağlayan sabah namazında 05.30’da Milcan tarafından hançerlenerek şehit edilmiştir.

Hz. Ali şehit edildikten sonra kendisi Arap donunda gelerek, kendi cenazesini yıkamış ve kendi tabutunu küfürlü içerikürerek kerametini göstermiş ve cenazesini üç gün bekleterek Perşembe günü toprağa vermiştir.

Bundan dolayı Ocak ayının 18-19-20. günlerinde Hz. Ali’nin yası matemi olarak oruç tutulmaktadır.

"Güzümüzde bazı yörelerde Hızır Orucu diye tutulan 3 günlük oruç aslında Hz. Ali’nin yası matem orucudur.”

Hz. Ali’nin şehit edilişinden sonra Muaviye tarafından Hz. Üseyin Fırat Nehri kenarında abdest alırken balık ağında Mart’ın 3’ünde yakalanmış, 12 gün işkence gördükten sonra Mart’ın 15’i Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece sabaha karşı saat 05.30’da Hz. Üseyin’in başını ensesinden keserek katletmişlerdir.

Hz. Üseyin katledildikten sonra Ehlibeyt ve Ehlibeyt’i sevenler çeşitli işkencelere maruz kalmışlardır.

Şubatın 26’sından başlayarak üç gün Hızır orucu tutulur.

Mart ayının 1-2-3’ü Eba Müslüm’ün yası matemi diye bilinir. Annesi Yeter Ana’nın Kırıkkale’nin Keskin kazasında yatan Haydar Sultan için tuttuğu oruçtur.

“Üç ayların sebepleri, bu gerçeklerin peş peşe şehit düşmesindendir. Bununla ilgili derin bilgiler Zöhre Ana’nın “Ali Pirimdir Yolu Bizimdir” adlı 3. kitabında mevcuttur.”

“ŞUBAT 25’i 26’ya BAĞLAYAN GECEDEN” MART AYININ 15’I AKŞAMINA KADAR KESİNTİSİZ OLARAK 18 GÜN YASI MATEM TUTULUR.

ŞUBAT 26’SI İLE MART 15’I ARASINDAKİ YASI MATEMDE;

SU İÇİLMEZ
ELMA,
KUŞBURNU,
MADIMAK OTU YENİLMEZ.
MART’IN 3’ÜNDEN İTİBAREN KURBAN KESİLMEZ.

Zöhre Ana’nın bildirdiğine göre kirli kirli ibadet olamaz ve temizlik insanın hem özünde hem de bedeninde olması gerekmektedir. İman temizliğinin yanı sıra beden temizliğinin de önemi büyüktür.

Yası matem tutulurken gece mutlaka sahura kalkılmalıdır. Sabah saat 4’ten sonra yeme-içme kesilmeli ve iftar akşam saat 18’de yapılmalıdır. Sahura kalkılmadan oruç tutulamaz. Yemek yenmese dahi sahura kalkılmalı, abdest alıp niyetlenilmeli, yine iftar vakti abdest alınarak bu gerçekler yüzü suyu hürmetine dilekler tutularak oruç açılmalıdır.

Orucun HURMA veya ÜZÜM ile açılması sevaptır.

Hz. Üseyin defnedildikten sonra can yemeği olarak aşure çorbası yapılmış ve Hz. Üseyin’in canı için yedirilmiştir.

AŞURE ÇORBASINA KATILACAK MALZEME LİSTESİ

YARMA
ŞEKER
FINDIK
CEVİZ
FASULYE
NOHUT
ELMA
ÜZÜM
KARABİBER,TUZ,TARÇIN
KARANFİL
SU
HURMA

18 gün yası matem orucu tutulduktan sonra kurban kesilir. Kurbanın sulu yemeği yapılır. Aşure pişirildikten sonra Ehlibeyti sevip sayanlar ve bu lokmaya layık olanlar eve davet edilir, abdest alınarak dilekler tutulur ve lokmalar yenir. Lokmanın bir tanesi bile Hak katında çok üstün olduğu için kesinlikle milletin ayağına küfürlü içerikürülerek kapı kapı dağıtılmamalıdır.

Her On iki İmamlar adına ait olan çorba, aşure değildir. Aşure, sadece İmam Üseyin adına can ekmeği olarak verilen lokmadır.

Oruçsuz, kurbansız, kan akmadan aşure çorbası yapılamaz ve kapı kapı dağıtılması günahtır. Bizzat kendi evlerinde pişirilip inançlı ve saygı duyan insanlara kısmet edilir. Çünkü çok kutsal bir ibadettir. Kendi ailelerinde ne kadar değeri varsa, onlardan üstün, insanlık adına can cömertliği yapan, Allah yoluna can veren Şahımız olduğu için saygılı olarak bu ibadetimizi yerine getirmeliyiz.

10 KASIM ile 1 NİSAN TARİHLERİ ARASINDA YASI MATEM AYLARI OLDUĞU İÇİN NİKÂH KIYILMAMALI, DÜĞÜN YAPILMAMALIDIR.

18-19-20 Ocak Hz.Ali'nin Yâs'ı Matemi
26-27-28 Şubat Hızır Yâs'ı Matemi
1 - 2 - 3 Mart Eba Müslüm
4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15 Mart Muharrem ayı. Hz.İmam Hüseyin'in Yâs'ı Matemi

16 Mart - 31 Mart Aşure Çorbası Günleridir
15 Nisan ismail Peygamber'in Doğum Günüdür.
Helva verilir.
10 Mayıs - 11 Mayıs Hıdır - İlyas Yâs günüdür
15 Temmuz ismail Peygamber'e kurban indiği gündür
10 Kasım Atatürk'ün Yâs günüdür
15 Aralık - 16 Aralık Hz.İmam Hasan'ın Yâs'ı Matemi

Not: 26 Şubat - 15 Mart arası Yas'ı matem günleri kesintisiz tutulacaktır.

Kaynak:

http://www.zohreanaforum.com/inanc-ve-ib...atemi.html

http://www.zohreana.com/alevi-takvimi

Alevi forum,alevi köyleri,alevi türküleri,alevi ünlüler,alevi sözleri,alevilik nedir,alevi nedir
Cevapla
#2

Hak Muhammed Ali yolunun Ulu sahipleri, kendi yollarının devamı için can cömertliğinden kaçınmamış, türlü eziyetler ve işkencelere rağmen yezide asla biat etmemişlerdir..Bunun adı yenilgi değildir, bunun adı Yüce Allah'ın emir ve buyruğunu yerine getirmektir..Erenlerin çektiği bu acılar 1500 yıldır süregelen Muhammed Ali yolunun devamı için insanoğluna sunulan bir nefis sınavıdır..Çünkü Ehlibeyt'i sevenler hep mazlum ve ezilenler iken; kürk, makam ve mevki peşinde koşanlar da hep yezit taraftarları olmuştur..Tüm baskı ve zulümlere rağmen yolunu süren, ibadetlerini yapan Ehlibeyt'e gönül veren tüm canların Bozatlı Hızır yar ve yardımcısı olsun..Nefsini yezide satmayan, Ehlibeyt'in acısını içinde hissederek yası matemlerini tutacak tüm canların niyetlerini Hak Muhammed Ali kabul eylesin, defterine yazsın inşallah..

İki cihanın ışığı Ehlibeyt'in en gerçek ibadetlerini , Yüce Erenlerin nefeslerini , bitmeyen acılarını; batından zahire aktaran , bizlere öğreten, Muhammed Ali sevgisinin tohumlarını yüreğimize atan Pir Zöhre Ana'mıza binlerce teşekkür eder , Hak Muhammed Ali'nin yüce postuna aşk ile niyaz ederim..
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular / Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
Son Yorum Yazar: çerağ
11-23-2016, 11:02 PM
Son Yorum Yazar: çerağ
05-21-2015, 05:50 PM
Son Yorum Yazar: bektasi
01-20-2014, 09:28 PM

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi