Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Okula Dönüşle İlgili Tavsiyeler (2. Bölüm)
#1

Aşağıdaki sağlık ve güvenlik tavsiyeleri Amerikan Pediatri Akademisi’nden alınmıştır.
Zorbalık

Zorbalık ya da siber zorbalık, bir çocuğun başka bir çocuğu sürekli olarak rahatsız etmesidir. Zorbalık fiziksel, sözel ya da sosyal olarak gerçekleşebilir. Okulda, oyun parkında, okul servisinde, mahallede ve internet ya da telefon gibi mobil cihazlar üzerinden yapılabilir.
Çocuğunuz Zorbalığa Maruz Kaldığında;

Okuldaki yetkilileri uyarın ve çözümler üzerine birlikte çalışın.
Çocuğunuza, güvendikleri bir yetişkinden yardım isterken rahat olmayı öğretin. Böyle bir durumda kimden yardım isteyeceklerini belirlemelerini isteyin.
Zorbalığın ciddiyetinin farkında olun ve zorbalığa uğrayan çocuğunuzun duygularını kabul edin.
Çocuğunuza, nasıl tepki vermesi gerektiğini şunları uygulamasını söyleyerek öğretin: 1. Zorbanın gözünün içine bak. 2. Zor durumlarda dik dur, sakin kal. 3. Uzaklaş.
Çocuğunuza ciddi bir ses tonuyla şunları söylemeyi öğretin:
1. “Yaptığın şey hoşuma gitmiyor.”
2. “Benimle lütfen böyle KONUŞMA.”
Çocuklarınızı arkadaş edinmeleri için teşvik edin.
Çocuğunuzun ilgisini çeken okul dışı aktivitelerle uğraşmasını destekleyin.
Siz yanında olamadığınız zamanlarda çocuğunuza yapılan zorbalığın farkında olan bir yetişkinin, çocuğunuzun güvenliğini sağladığından emin olun.
Çocuğunuzun sosyal medya hesaplarını ve yazışmalarını kontrol edin ki bir problem varsa çok geç olmadan müdahale edebilesiniz.

Zorbalığı Yapan Kişi Çocuğunuz Olduğunda;

Çocuğunuzun, zorbalığın hiçbir koşul altında doğru bir şey olmadığını anladığından emin olun.
Çocuğunuzun saldırgan tavrına katı ve tutarlı sınırlar koyun.
Çocuğunuzun diğer çocuklara karşı empati duymayı öğrenmesine yardım edin. Zorbalık yaptığı kişilerin nasıl hissettiğini düşünmelerini isteyin. Zorbalığa uğrayan taraf kendileri olsaydı nasıl hissederlerdi diye sorun.
Pozitif bir rol model olun. Çocuklarınıza istediklerini dalga geçmeden, tehdit etmeden ya da başkasına zarar vermeden elde edebileceklerini gösterin.
Ayrıcalıklarını elinden almak gibi etkili, fiziksel olmayan disiplin yöntemleri kullanın.
Zorbalık etmek yerine başkalarına yardım etmek, nazik davranmak gibi olumlu davranışlarda bulunduklarında çocuklarınızı övmeye özen gösterin.
Okul müdürü, öğretmenler, rehber öğretmenler, psikologlar ve zorbalık yapılan çocuğun ailesi ile uygulanabilir çözümler geliştirin.

Çocuğunuz Olaylara Tanık Olduğunda;

Güvendiği bir yetişkine durumdan bahsetmesi için çocuğunuzu teşvik edin. Başka arkadaşlarıyla birlikte zorbalara dur demesi için çocuğunuzu cesaretlendirin.
Zorbalığa uğramış çocuklara destek olması için çocuğunuza yardım edin. Çocuğunuzu, bu kişileri arkadaşlarıyla aralarına alması için teşvik edin.

Okul Öncesi ve Sonrası Çocuk Bakımı

Erken çocukluk döneminde çocukların gözetime ihtiyacı vardır. Sorumluluk sahibi bir yetişkin çocuğunuzu sabahları okula gitmeye hazırlamalı ve okuldan sonra siz işten dönene kadar onlara göz kulak olmalıdır.
Eğer çocuğunuza bir aile bireyi bakacaksa, ebeveyn tarafından belirlenen program, disiplin ve ev ödevi gibi konuları içeren kuralların aynı şekilde takip edildiğinden emin olun.
Ergenliğe yaklaşan çocuklar (11-12 yaş) yaşları için olağandışı bir olgunluğa sahip değillerse, okuldan sonra kimsenin olmadığı boş bir eve dönmemeliler.
Eğer alternatif bir yetişkin gözetimi imkanı yoksa, ebeveynler çocuklarını uzaktan gözetleyebilmek için özel çaba sarf etmeliler. Çocukların belirli bir saatte eve gelmeleri ve eve vardıklarında bir komşuya ya da telefon aracılığıyla ebeveynlerine haber vermeleri gerekir.
Eğer çocuğunuz için okul sonrası bir etkinlik belirlerseniz, personelin eğitimiyle ilgili bilgi alın. Personel ile çocuk sayısı arasında uygun bir oran olmasına dikkat edin. Sağlıkla ilgili ya da acil durumlarda müdahale edebilecek eğitimli personelin olması şart. Tüm odaların ve oyun alanın güveni olması gerekiyor.

Uyku Düzeni

Yeterince uyumak, çocukların okulda başarılı olabilmesi için çok önemli bir unsur. Yeterince uyuyamayan çocuklar konsantre olmakta ve öğrenmekte güçlük çekerler.
Çocuğunuz için bir uyuma saati belirleyin ve her gece istikrarlı bir şekilde bu saate göre hareket edin. Tutarlı bir uyku saati çocuğunuzun rahatlayıp uyuyakalmasına yardımcı olacaktır. Uyku öncesi rahatlatıcı bir rutin için çocuklarınıza duş aldırabilir, onlara kitap okuyabilir, onlarla beraber uzanıp iyi geceler dileyebilirsiniz.
Uyumadan önce çocuklarınıza tüm elektronik cihazlarını kapattırın.
Küçük çocuklar uykuya dalarken evi mümkün olduğunca sessiz ve sakin hale getirin.
Yetersiz uyku ortaokulda, lisede ve üniversitede düşük akademik başarı ile; aynı zamanda devamsızlık oranının artışıyla ilişkilendiriliyor. Küçük çocuklar için 10 ila 12 saat uyku ideal. Ergenler içinse (13-18 yaş) bu miktar 8 ila 10 saate düşüyor.

Ödev ve Ders Çalışma Alışkanlıkları Oluşturmak

Ödev yapmaya olanak sağlayan bir ortam yaratın. Çocuklar, odalarında ya da evin başka bir bölümünde sessiz, dikkat dağıtacak etkenlerden uzak, çalışmayı teşvik eden tutarlı bir çalışma alanına ihtiyaç duyarlar.
Ödeve geniş zaman ayırın; bu süreçte okul sonrası etkinliklere katılım ile ilgili seçimler yapın.
Ödev zamanında televizyon ve diğer elektronik cihazların kapalı olmasıyla ilgili bir ev kuralı koyun.
Bilgisayar ve internet kullanımını kontrol altında tutun.
Lisede öğretmenlerin, ödevlerin ya da başka görevlerin elektronik ortamdan yapılmasını istemeleri sıra dışı değildir. Eğer çocuğunuzun bilgisayara ya da internete evden erişimi yoksa, uygun alternatifler için öğretmenlerle ve okul yönetimiyle görüşün.
Çocuklarınızın sorularını cevaplamak ve yardım teklif etmek için hazır olun, ancak asla çocuğunuz için ödev yapmayın.
Ders çalışırken göz, boyun ve beyin yorgunluğunu hafifletmek için adımlar atın. Kitapları birkaç dakikalığına kapatıp gerinmek, dikkat dağıtıcı olmadığı sürece düzenli aralar vermek iyi gelebilir.
Eğer çocuğunuz belli bir konuda zorlanıyorsa, öğretmeniyle sizin ya da başka birinin çocuğunuza yardımcı olması hakkında konuşup tavsiye alın. Çocuklarınızın ödevleri konusunda endişeleriniz varsa öğretmeniyle konuşun.
Eğer çocuğunuz ödevine odaklanmakta ya da onu tamamlamakta güçlük çekiyorsa, bu durumu çocuğunuzun öğretmeni, rehber öğretmeni ya da sağlık personeline danışın.
Öğretmenle çözülemeyen genel ödev problemleri için özel öğretmen düşünülebilir.
Bazı çocukların ödevlerini organize etmek için ekstra yardıma ihtiyacı olabilir. Yapılacak işler listesi hazırlamak, zamanlayıcı kullanmak ve ebeveyn gözetimi bu problemlerin üstesinden gelmeye yardım eder.
Bazı çocuklar ödevlerini hatırlamakta güçlük çekebilir. Ödevlerin takibi için çocuğunuzla ve öğretmeniyle iş birliği yapın. Örneğin, ödevlerin yazıldığı bir defter işe yarayabilir.


Kaynak: egitimpedia.com/okula-donusle-ilgili-tavsiyeler-2-bolum
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular / Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
Son Yorum Yazar: çerağ
09-10-2018, 01:10 AM

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi