Alevi Forum

Tam Versiyon: Mısır eski Cumhurbaşkanı Mursi'ye idam
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.

çerağ

Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 'Hamas'a istihbarat sağlamak' ve 'hapisaneden firar etmek' suçlamasıyla yargılandığı davalarda idam cezasına çarptırıldı.

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ve ardından hapse atılan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Hamas'a istihbarat sağlamak' ve 'hapisaneden firar etmek' suçlamasıyla yargılandığı davada idam cezasına çarptırıldı. Mursi dışında Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın üst düzey 17 yöneticisine daha idam cezası verildi. Bunlar arasında İhvan lideri Muhammed Bedii de bulunuyor.

'25 Ocak devrimi sırasında hapishaneden kaçmak' suçlamasıyla açılan davada, Mursi ile birlikte toplamda 100'den fazla kişi idama mahkum edildi. Bunlar arasında Katar'da bulunan Dünya Müslüman Âlimleri Birliği Başkanı Yusuf Karadavi de bulunuyor.

Mahkeme ayrıca İsrail'de tutuklu bulunan Hasan Selame adındaki İhvan üyesine de idam cezası verdi.

DAHA ÖNCE 20 YIL HAPİS CEZASI VERMİLMİŞTİ

Mısır'da mahkeme, 21 Nisan'da şimdiki Muhammed Mursi'nin yargılandığı 'İttihadiye olayları' davasında kararını açıklamış ve Mursi'yi 20 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

SON SÖZÜ MÜFTÜ SÖYLEYECEK

Kahire'deki mahkeme, söz konusu dava dosyasını, sanıklar haklarındaki idam kararıyla ilgili görüş alınması için müftülüğe gönderdi. Mısır'da idam kararlarına ilişkin son sözü, en yüksek dini makam olan müftülük söylüyor.

CASUSLUK DAVASI

"Casusluk Davası"nda ise devrimin ardından Cumhurbaşkanı seçilen Mursi ve 35 kişi, "Devletin çıkarlarına zarar vermek amacıyla Hamas, Lübnan'daki Hizbullah örgütü, İran Devrim Muhafızları'yla suç amaçlı iş birliği ve casusluk yaptıkları" öne sürülüyor.

Sanıklar ayrıca Mısır Bakanlar Kurulu'nun Aralık 2013'teki İhvan'ı "terör örgütü" olarak ilan etme kararına binaen "terör örgütüne mensup olmakla" suçlanıyor. Bu davadaki 36 sanıktan 22'si tutuklu, 14'ü ise gıyaben yargılanıyor.

HAPİSHANELER BASKINI

Mısır'da "Vadi'n-Natrun Hapishanesi Olayı" olarak da bilinen "hapishaneler baskını" davasında, 106'sı firari ve 25'i tutuklu 131 sanık, 25 Ocak 2011'de Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmasında, "11 hapishane ve karakola saldırarak, üç subayı kaçırmakla" suçlanıyor.

İlk duruşması 28 Ocak 2014'te görülen davada, Mursi ve diğer sanıkların Ocak 2011'deki devrim sırasında "Gazze'den sızan yüzlerce kişi tarafından birçok hapishaneye baskın düzenlenmesinin ardından Vadi'n-Natrun Hapishanesi'nden kaçtığı" iddia ediliyor.

[Resim: mursiye-idam-1605151200_m2.jpg]

Odatv.com