Alevi Forum

Tam Versiyon: Şehit Kubilay'ın torunları anlatıyor...
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.

çerağ

‘Bugün yine Kubilay olmaya mecburuz’ diyen torunları Kubilay’ı anlattı:

Yılanın başı tam ezilmemiş

Türk devriminin önemli kahramanlarında n Mustafa Fehmi Kubilay’ın torunlarını Nazilli’de bulduk. Aydınlık için biraraya gelen Kubilay’ın torunları Sevgi Çini (59), Bahar Kuduğ Kubilay (56) ve Mustafa Kubilay (50) ile Türk devrim tarihini ve bugünü konuştuk. Derviş Mehmet’in önderliğinde bir grup gerici tarafından Menemen’de katledilen Kubilay’ın 18 aylıkken yetim kalan oğlu Vedat Aktuğ Kubilay’ın çocukları Nazilli ve Menemen’in köylerinde yaşıyor.

‘Sadece törenlerde anılıyor’

Torunlardan Bahar Kuduğ Kubilay’ın Nazilli’deki evinde buluşuyoruz. Bahar Kuduğ Kubilay ve ailesi, 1960’larda yapılan kagir binada 2 göz odalı evlerinde kirada oturuyor. Sıcak karşılamanın ardından sohbete başlıyoruz. Kubilay’ın 5 torunu kırgın. En büyük torun Sevgi Çini (59) diyor ki, “Politikacılar dedemizi yalnızca törenlerde hatırlıyor. Kubilay da yaptığı fedakarlık da unutuluyor.” Çini’ye soruyoruz, “Kubilay kimdir? Neden hatırlanmalıdır ?”

Çini, Kubilay’ın canı pahasına bugüne verdiği mesajı şu sözlerle özetliyor: “Kubilay, yılanın başını ezdi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasını sağladı. Şeriatın ve padişahlık rejiminin geri gelmesini isteyenler vardı. Kubilay, kimsenin yapamayacağını yaptı kendini cumhuriyet için feda etti. O, 1930’un kahramanıdır. Ama demek ki tam ezilmemişler. Ankara’da Atatürk yok, o yüzden bu haldeyiz. Bu milletin her ferdinin özellikle gençlerin Kubilay olması lazım. Kubilay olmaya mecburuz. Biz Kubilay’ız, millet Kubilay, asker Kubilay olmalı. Gençlerimiz hepsi Kubilay’dır. Yoksa geleceğimizi hiç iyi görmüyorum.”
Nazilli Belediyesi’ndek i işinden çıkıp sohbetimize yetişen Mustafa Kubilay, “Biz yalnızca Kubilay’ın torunu değil, asker torunuyuz” diyor.

‘Haramı sevmez haksızlığa gelmez’

Bahar Kuduğ Kubilay dedesini şu sözlerle anlatıyor, “Dedemiz Kubilay cesur, haksızlığı ve haramı sevmeyen bir öğretmenmiş. Evcimen biriymiş. Mahallede çocuklara vermek için cebinden vereceği şeker, gibi hediyeler taşırmış. Bütün öğrencileri onu çok severmiş. Evinde ise titiz ve her şeyin düzenli olmasını istermiş.”
Ailenin bir kısmı Demokrat Parti kökenli, bir kısmı CHP’li. Ama hepsi bugün politikacıların memleketine sahip çıkmadığı görüşünde birleşiyor. Mustafa Kubilay, “Politikacılar istese terör olayları kalmaz, yoksulluk önlenir ama yapmıyorlar” diyor.
Kubilay’ın bugün hayatta olmayan torunu Ali Kubilay’ın eşi Ayfer Kubilay söze karışıyor, “AKP, değil mi 4+4+4’ü getiren, serbest kıyafeti çırakan... Ben AKP’ye tamamıyla karşıyım.”
Konu politikadan açılınca söz Silivri’ye geliyor. Bahar Kuday Kubilay, “Tuncay Özkan’a ve Silivri’de yatan herkese ama selam. Doğu Perinçek çok cesur ve yürekli biri” diyor.
Kubilay’larla, 23 Aralık Pazar günü Menemen’de buluşmak üzere kucaklaşarak ayrılıyoruz.

‘Üç kuruşa düşüncemizi satmadık’

Sevgi Çini AKP’lilerin bir ara kendilerini partiye üye olmaya davet ettiğini söylüyor. Aile, para teklif edenlere rağmen AKP’li olmayı reddetmiş. Sevgi Çini, “Bana ‘evin kötü, damın akıyor’ dediler. Ben üç kuruşluk paraya pula düşüncelerimi satmadım. Bak bak menfaat için AKP’ye gitmişler denirdi, reddettik. Biz bu ülkede yaşıyorsak atamız Kubilay’ın sayesinde yaşıyoruz.” diye konuşuyor.

Kubilay’lar Tolon’un ardından öksüz kaldı

Kubilay’lar son derece mütavazi, gururlu. Sevgi Çini’nin Menemen’in Yahşeli Köyü’ndeki evinin damı akıyor. Çini, bunu söylediğine pişman, “Sakın bunu yazmayın. Ayıp olur.” diyor. Mustafa Kubilay övünerek bugün Ergenekon Davası’ndan tutuklu yargılanan Eski 1. Ordu Komutanı Emekli Org. Hurşit Tolon döneminde yapılan törenleri anlatıyor, “Evimizden araçlarla alınıp törene küfürlü içerikürülürdük. Törenin ardından Askeri Garnizon’da yemeğe davet ederlerdi. Hurşit Paşa sofraya biz oturmadan oturmazdı. Samimiyetle ilgi gösterir, gözümüzün içine şükranla ve sevgiyle bakardı. Kimseden bir beklentimiz yok, onun gösterdiği sıcaklık bize yeterdi. Artık merasimlerin içi boşladı. Bazen elimizi sıkan bile olmuyor. Neredeyse törenlerden vazgeçecekler.”

100 binler Menemen’de buluşacak

Şehit Teğmen Mustafa Kubilay’ın katledilişinin 82. yıl dönümünde 100 binler Menemen’de buluşmaya hazırlanıyor. Cumhuriyet İçin Güçbirliği ve ADD şubelerinin çağrısıyla 23 Aralık’ta saat 12’de yapılacak Büyük Menemen Buluşması’nın konuşmacıları da belli oldu. Kürsüde CHP İzmir Milletvekili Dr.Aytun Çıray, İşçi Partisi Genel Başkan vekili Hasan Basri Özbey,TGB Genel Başkanı İlker Yücel, Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı İsmail Tutoğlu konuşma yapacak.

Hepimiz Kubilay’ız

İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir İl Başkanı Tugay Şen, yaptığı açıklamada “23 Aralık 2012 günü Menemen’de 100 binlerce Kubilay olacağız. Hepimiz Kubilay’ız. Hepimiz Mustafa Kemal’in askerleriyiz. İzmir’in Kubilaylarını, 23 Aralık’ta Menemen’de toplanmaya çağırıyoruz. 23 Aralık Pazar günü saat 09.30’da Menemen İzban istasyonu önünde buluşup Yıldıztepe’ye yürüyeceğiz. Saat 12.00’de Menemen Cumhuriyet Meydanı’nda Büyük Kubilay buluşmasını gerçekleştirece ğiz” dedi.
[Resim: kubilayy.jpg]

Yayın Tarihi : 20 Aralık 2012

TORUNLARINDAN ÇAĞRI: KUBİLAY OLMAK ZORUNDAYIZ -(TAMAMI)

http://www.zohreanaforum.com/tarih/53891...tiyor.html