Alevi Forum

Tam Versiyon: Alevi Haber- Alevilerin kırmızı çizgisi: Laiklik
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.

bektasi

Alevi Haber- Alevilerin kırmızı çizgisi: Laiklik

Aleviler, AKP hükümetinin cemevleri ile ilgili Şubat ayında çıkarmayı planladığı yasal düzenlemeye ilişkin kırmızı çizgilerini ortaya koydu. Cemevlerinin ibadethane statüsüne getirilmesi talebini tekrarlayan Aleviler laikliğe de vurgu yaptı.

Alevi Toplum Kuruluşları Yüksek Danışma Toplantısı, Ocak Dedeleri ve Alevi toplum kuruluşlarının katılımı ile gerçekleştirildi. Toplantıda, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in açıklamasına ve hükümetin cemevleri ile ilgili Şubat ayında çıkarmayı planladığı yasal düzenlemeye ilişkin Alevilerin görüşleri açıklandı.
Alevi kuruluşları hazırladıkları bildirgeyi Ankara’da düzenlenen bir basın toplantısıyla açıkladı. 120 Ocak Dedesi ile Alevi örgütlerinin imzaladığı bildirgeyi Hüseyin Dedekargınoğlu okudu.

ALEVİLER ÜST KADEMELERE GETİRİLMİYOR
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2016 yılının ilk günlerinden itibaren skandal açıklamalar yaptığına dikkat çeken Dedekargınoğlu, fetvalarla Alevilerin hedef alındığını söyledi. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in “cemevlerinin caminin alternatifi, başka bir inancın mabedi gibi gösterilmesi kırmızı çizgimizdir” ifadelerini değerlendiren Dedekargınoğlu, “Esasında bu demecin birinci kısmı doğrudur. Cemevleri caminin alternatifi olmadığı gibi cami de cemevinin alternatifi değildir. Alevilerin ibadet şekli cem, ibadetin yapıldığı mekân ise cemevidir. Yani Cemevi Alevilerin ibadethanesidir” dedi.

Dedekargınoğlu’nun okuduğu bildiri şöyle devam etti: “Devletin her kademesinde görev yapan bürokratlar arasında Cumhuriyet tarihinde benzeri olmayan bir ayırımcılık yapıldığı bilinen bir gerçekliktir. Bu arada Alevi kökenliler hiçbir üst kademe görevine getirilmemektedir. Bu durum toplum içinde derin ayrışmalara yol açacak son derece yanlış bir tutumdur. Din ve vicdan özgürlüğü, devletin inançlar karşısında yansızlığı ve din ile siyasetin birbirine karıştırılmaması olarak ifade edilen laiklik, Aleviler açısından da vazgeçilmez bir ilkedir. Eğer laiklik ilkesi tamamen ortadan kalkarsa ortada ne Alevilik, ne demokrasi, ne insan hakları ne de bireyin değeri kalır.”

DEDELERE MAAŞ İNANCA ZARAR VERİR
“Dedelere kamu bütçesinden maaş verilmesi devlet memuru dedeler ucubesinin ortaya çıkmasına yol açar ki bu durum Alevi inancıyla asla bağdaşmaz. Ancak Sünni inancın ibadet yeri olarak nitelenen camilerdeki görevlilere birçok bakanlıktan daha çok bütçe ayrılmışken; Alevi vatandaşların da vergileriyle oluşan kamu bütçesinden Alevilere hiçbir pay verilmemesi de hak ve eşitlik ilkelerine aykırı bir vicdansızlıktır. Dolaysıyla bu durum çağdaş ülkelerin uygulamaları örnek alınarak yeniden düzenlenmelidir.”

aydinlikgazete.com