Alevi Forum

Tam Versiyon: Hak Maşuğu Yunus Emre Kimdir ?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.

çerağ

Halk arasında bilinen Yunus Emre kimdir ?

13. yüzyılın son çeyreği ile 14. yüzyılın ilk çeyreğini kapsayan, Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağıldığı, Osmanlı Beyliği’nin yeni yeni kurulduğu bir dönemde Orta Anadolu’da yaşamış , Türkçe şiirin öncüsü, Halk Ozanı ve Bektaşi Ereni Yunus Emre…

Eserlerinden anladığımıza göre Anadolu’yu karış karış gezmiş, Mevlana’yı görmüş ve Hacı Bektaş Veli’nin dergahında da bulunmuştur.. Yunus’un asıl manevi yükselişini yaşadığı ve ‘’ Bizim Yunus ‘’ olduğu yer ise Hacı Bektaş Veli’nin kendisine yönlendirdiği Taptuk Emre’nin dergahıdır..

Yunus Emre, Anadolu’daki iç kavgaların, mezhep - inanç çekişmelerinin, kıtlık ve kuraklığın yoğun olarak yaşandığı zor bir dönemde ; şiirlerini Allah sevgisi, güzel ahlak ve aşk üzerine işlemiş, İslamiyeti Öz Türkçenin saflığında yüceleştirmeyi başarmıştır. …

Hak Maşuğu Yunus Emre Kimdir ?

Ehlibeyt soyundan gelen Yunus Emre, yaşadığı dönemde insanlığa ışık tutan, Allah’ın Veliliğini yapan ve Bektaşi postunu topluma tanıtan Ehlibeyt Erenlerindendir.

Sivas’ın Hubuyar köyünde dünyaya gelmiştir. ‘’ Allah’ın deryası öyle büyüktür ki, Hakkın İlmi su gibi akar ve o ilim deryasında balığı yutan Şahı Merdan Ali’dir. Sen de Yunus balığı gibi Hak deryasında yüzensin denilerek , Hak tarafından kendisine Yunus ismi verilmiştir. Allah’ın emri ile verilen , evliyalık görevi anlamına gelen ‘’ Emre’’ ismini ise dedesi Hz.Üseyin vermiş ve kendisine ‘’ Yunus Emre’’ denilmiştir..

Yunus Emre, Ehlibeyt yolunu süren Taptuk Emre’nin dergahında yıllarca Hak aşkına hizmet etmiştir..Her iki mübareğe de Emre isminin verilmesi ve yollarının kesişmesi elbette ki tesadüf değildir..Muhammed Ali yoluna ışık olmak için Hak tarafından yolları birleştirilen iki Evliya arasındaki ilişkiyi Pir Zöhre Ana Mehtaptaki Erenler kitabında şu şekilde bildirmiştir :

Halil İbrahim soyundan gelen Veysel Karani ve nişanı Meryem Ana’dan olma Hacı Bektaş Veli’ler üç kardeş olarak dünyaya gelmişlerdir..Hacı, Hz.Üseyin’in torunu Fatıma Ana ile nişan edilmiş ve Küçük Ali Ekber dünyaya gelmiştir. ( Şimdiki Delikli Taş olarak bilinen yerde, o dönem İnkar sarının askerleri tarafından ok yiyerek şehit edilen Küçük Ali Ekber’dir.) Ali Ekber ikinci yaşamında Yunus Emre olarak yaşamıştır..Taptuk Emre ise Ali Ekber’in amcası Bektaş’ın ikinci yaşamıdır..Yunus Emre ile aralarındaki ilişki buradan gelmektedir..



[Resim: Yunus-Emre-S%C3%B6zleri-.jpg]




Yunus Emre’nin yaşamları:

Anadolu’nun çeşitli yerlerinde Yunus Emre’ye ait türbeler olduğu bilinmektedir. Hakkın deryasından aldıklarını insanlığa aktaran Pir Zöhre Ana Mehtaptaki Erenler Kitabında (sayfa 328) Yunus Emre’nin altı yaşamı olduğunu bildirmiştir ve türbelerini şu şekilde sıralamıştır :

1. Yaşamı : O dönemde Kayseri Rum diyarı olan şimdiki Delikli Taş olarak bilinen yerde inkar sarının askerleri tarafından oklanarak şehit edilen Küçük Ali Ekber
2. Yaşamı : Yunus Emre olarak Fırat Nehri’ndedir
3. Yaşamı : Eskişehir’de Zekeriya Peygamber Türbesi
4. Yaşamı : Malatya’da Hasan Basri Türbesi
5.Yaşamı : Gaziantep’te Karababa Türbesi
6.yaşamı : Sivrihisar’da Seyid Baba Türbesi

Yunus Emre Yunus Emre
Bin bir donu gelin gele
Kuran bende hece hece
Öğretmenim Hızır gece

Bildiren : Pir Zöhre Ana


İlmini Hakkın deryasından alan, 1500 yıl öncesinden gelen Muhammed Ali yolunun ilk halini insanlığa tüm gerçekliğiyle aktaran ,Ehlibeytin yaşayan tek Evliyası Mürşidimiz Pir Zöhre Ana’mıza sonsuz teşekkürler eder, yüce postuna aşk ile niyaz ederiz…Sonsuz ummanından bir damla almayı başabiliyorsak , ne mutlu biz Ehlibeyt sevenlerine …

ELİF-K