Alevi Forum

Tam Versiyon: Alevilikte evlilik adetleri,alevilikte evlilik kuralları
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.

çerağ

Bu yazıda " Alevilikte evlilik, Alevilikte evlilik adetleri, Alevilikte evlilik kuralları, Alevilikte evlilik duası" konusuna değineceğim.


Alevilikte evlilik


Alevilikte evlilik diğer inanç ve ibadetlerimiz gibi hayati öneme sahip bir konudur. Alevilikte tek eşlilik vardır ve bu eşin Alevi olması yolumuzun kuralıdır. Alevi Sünni evlilikleri yolumuzun reddettiği ve bunu Yol Düşkünlüğü ile cezalandırdığı bir durumdur. Yolumuzun bu kuralı hangi çağda olursak olalım kesinlikle değişmez veya insanların fikirleri doğrultusunda yumuşatılamaz. Bu çağda böyle bir şey mi kaldı gibi söylemler it nefislerine tapan yol düşkünlerinin kendilerini savunmak için öne sürdüğü mazaretlerdir. Bu yol için Hz.Muhammed'in torunu Hz.Üseyin ve nice Ehlibeyt piri can cömertliği yapmıştır. Ayrıca, evladı bir Sünni ile evlenen anne ve baba da yol düşkünü olur.

Alevilikte evlilik adetleri

Alevilikte evlilik adetleri yöresel farklılıklar gösterse de temelde okunan dualar aynıdır. "Allah'ın emri, Peygamberin kavli" ile başlayan süreçte kız ve erkeğin bu evliliklerdeki rızası sorulur. Zora ve baskıya dayanan bir evlilik Alevi evliliklerinde söz konusu değildir. İki aileninde rızası alındıktan sonra iki tarafında aile ve akrabaları toplanarak kız isteme gerçekleşir. Kız isteme ile söz kesme işlemi yapılır. Akabinde nişan ve düğün hazırlıkları yapılır. Alevi adetleri gereğince nişan kız ailesi tarafında organize edilirken düğün için erkek tarafı hazırlıklarını yapar. İki aile anlaşırsa tüm masraflar için bölü aileler ikiye bölüp masrafları karşılayabilir. Burada ailelerin görgü,kültürleri de çok önemlidir. Alevilikte evlilik adetleri özet olarak bu şekilde olur.


Alevilikte evlilik kuralları

Alevilikte evlilik kurallarının özünü yolumuzun hükmünde olduğu gibi "Eline,diline ve beline" sahip olmak oluşturur. Kadın ve Erkeğin, evlilik kurumunu ayakta tutacak sevgi, saygı, merhamet, hoşgörü, anlayış, büyüklere karşı saygı, sorumluluk vb. davranışlar evlilik kurallarının temelidir. Bu evlilik kurallarına uyan çiftler ömür boyu huzur içinde yaşarlar.


Alevilikte evlilik duası

Alevilikte evlilik duası şu şekilde okunur:

“Saygıdeğer Canlar! Birbirlerini eş olarak seçmiş bu canlarımızın mutluluğu için, öz gönül birliği ile dua edelim.

Hak-Muhammed-Ali, Pirimiz Hünkar Hacı Bektaş Veli, erenler meydanında, Hak Yolunda, siz değerli canlarımızın huzurunda kıydığımız bu nikahı kutlu eylesin. Nikahı kıyılan bu canlarımızın ömürlerine bereket, vücutlarına sağlık, rızklarına genişlik versin. Dünya ve ahirette mutlu olsunlar. Varlıkta, yoklukta; hastalıkta, sağlıkta; tasada ve kıvançta birbirlerini en içten sevgiyle destekleme gücü versin. Yuvaları mutlu, ağızları tatlı olsun. İmam Hüseyin katarından, didarından, yolundan ayırmasın. Aralarındaki sevgi, artsın eksilmesin, Hz. Ali ile Hz. Fatıma anamız arasındaki sevgi olsun. Soylarından gelecek çocukları kendilerine, yolumuza ve bütün insanlığa hizmet etsin, hayırlı-uğurlu olsunlar.

Üçler, Beşler, Yediler, 40’lar, gerçek erenler her zaman yardımcıları olsun. Bozatlı Hızır yoldaşları olsun. Görünür, görünmez kazalardan, belalardan saklasın, beklesin. Hak dilde dileklerini gönülde muratlarını. Eşimizin, dostumuzun, [152] içinde de bu canlarımızın ağız tadlarını bozmasın. Burada, bu mutlu günde bulunan siz canlarımızı da her iki cihanda mutlu eylesin. Hazreti Pir, Ulu divanda[153] utandırmasın. Dualarımızı da kabul eylesin."

Nur-u Nebi, Kerem-i Ali, Pirimiz Hünkar Bektaş Veli, Kerem-i Evliya, gerçekler demine hü mümine Ya Ali...”

http://www.zohreanaforum.com/inanc-ve-ib...llari.html

çerağ

Ne yazık ki inançlı olmak ile geri kafalı olmayı birbirine karıştırır hale geldik..Aman efendim bu zamanda Alevi Sünni ayrımı mı kaldı, aman efendim bu ne geri kafalılık vs...vs...Özellikle Alevi toplumunda biz insan ayrımı yapmıyoruz demek modern olabilmenin ön koşulu haline getirilmiş durumda.. Sözlerimiz yanlış anlaşılmasın lütfen, biz asla insanları dini ve etnik anlamda ayrıştırmak taraftarı değiliz...Bilakis hoşgörü , saygı ve sevgi bizim olmazsa olmaz değerlerimizdir..Herkes istediği ibadetini yapsın bizi hiç ilgilendirmez..Ancak durmamız gereken bir konu var ki o da Muhammed Ali yolunun inanç ve ibadetlerini gelecek kuşaklara aktarmada önemli bir faktör olan aile ve evlilik kurumu..Bu noktada yolunun yasaklarına karşı gelen bir Alevi, ipini koparan uçurtma gibi olur.. yaşar yaşamasına ama nereye konacağı nereye uçacağı da artık belli olmaz... Çünkü yolu için canını kanını feda eden Ehlibeyt canlarını haşa hiçe saymak nefsi aşk peşine düşmek bu dünyada huzur vermeyeceği gibi ahirde de o mübareklerin yüzüne bakmaya yer bırakmayacaktır..

İnanç ve ibadet birlikteliği olan anne babaların evlatları da, tabiri caizse kalbur üstü olmaktan kurtulup yolunu erkanını bilen bireyler haline geleceklerdir..Alevi ile Sünninin arkadaşlığı olur, dostluğu olur , paylaşacakları çok şeyleri olur ama evliliği olmaz..Kanı kanı katamazlar...

Sadece evliliğin değil ; ruhi, dünyevi ve ahiri mutluluğun sırrını da Pirimiz Hünkar Hacı Bektaş Veli ne de güzel sığdırmış tek bir cümleye...Hem ahlaklı olup hem de medeni bir şekilde yaşayabilmenin anahtarı : Eline beline diline sahip olmak !