Alevi Forum

Tam Versiyon: Abdülhamid'in Atatürk hayranı torunu için Bakanlar Kurulu kararı
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.

çerağ

Fransa’da hayatını kaybeden II. Abdülhamid’in torunu Bülent Osman’ın vasiyetinde Fatih Camii Haziresi’ne gömülmesini istediği belirtildi. Konunun iletildiği Başbakan Binali Yıldırım’ın talimatıyla girişimlere başlandı. Bakanlar Kurulu kararı sonrası defin işleminin salı günü yapılması bekleniyor.

Karar gazetesinden İnci Döndaş’ın haberine göre; Paris’te, geçen perşembe günü yaşamını yitiren Osmanlı hanedanı mensubu Bülent Osman’ın (87) vasiyeti ortaya çıktı. Bülent Osman’ın “Beni Fatih Camii Haziresi’ne defnedin” sözleri üzerine Osman’ın eşi harekete geçti. Konu avukatlar tarafından Başbakan Binali Yıldırım’a iletildi, Yıldırım’ın gerekli işlemlerin başlatılması için talimat verdiği kaydedildi. Defin işlemleriyle ilgili Bakanlar Kurulu karanının çıkarılmasının ardından, Osman’ın cenazesinin yarın akşam İstanbul’a getirilmesi, salı günü ise Fatih Camii’nde kılınacak namazın ardından Fatih Camii Haziresi’ne defnedilmesi bekleniyor.
Anne tarafından II. Abdülhamid’in, baba tarafından ise Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa’nın torunu olan Bülent Osman, bir yıl önce beyin kanaması geçirmiş, sağlığı kötüleşmişti.

“LAİK VE CUMHURİYETÇİ BEYZADE”
Röportajlarında Atatürk’e hayranlığını her fırsatta dile getiren, “laik ve cumhuriyetçi beyzade” olarak tanınan Osman, ailesinin sürgün edilmesi nedeniyle kendisinin acı çekmediğini, ancak anne ve babasının çektiği acılara tanık olduğunu anlatmıştı.
Osman’a Fransa tarafından Légion d’honneur madalyası ve Ordre National du Merite nişanı verilmişti. Edinilen bilgiye göre Fransız makamlarının ülkede ‘milli kahraman’ statüsünde olan Osman’ın Fransa’da toprağa verilmesi halinde resmi devlet töreni düzenleyeceği aileye iletildi. Ancak Osman’ın isteğinin Fatih Camii Haziresi’ne defnedilmek olduğunu belirten aile, avukatları aracılığıyla konunun Türkiye’deki resmi mercilere bildirilmesini istedi.


Bülent Osman’ın avukatları Ayşegül Topuz ve Burak Varoğlu, cenazenin nakline imkan sağlayacak izinlerin alınması için Fransa Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa’nın çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Avukatlar, her şeyin yolunda gitmesi halinde yarın akşam nakil işleminin gerçekleşmesini umduklarını belirterek cenazeye Osman’ın 54 yıllık eşi Jeannine Osman, oğlu Remy Cengiz Osman ve ailenin yakın dostu Ali Serim’in eşlik edeceğini söyledi. Avukatlar “Başbakanımıza aile adına şükranlarımızı sunuyoruz kendisi konudan haberdar edilir edilmez Bülent Osman’ın Fatih Camii Haziresi’ne defnedilebilmesi için işlemlerin başlatılması talimatını vermiştir” diye konuştu.
Ayrıca aile üyeleri cenazeye çelenk yollanmamasını, şehit ailelerine destek olan sosyal sorumluluk projelerine ve devlet kurumlarına bağışta bulunulmasını talep etti.

DEDESİ GAZİ OSMAN PAŞA’NIN DA MEZARI ORADA
En son Prof. Dr. Halil İnalcık’ın defnedildiği Fatih Camii Haziresi, Osmanlı İmparatorluğu döneminin protokol mezarlığı olarak kullanılıyordu. Günümüzde buraya bir kişinin cenazesinin defnedilmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. 425 mezarın bulunduğu Fatih Camii’nin kıble tarafında, Çorbakapısı ve Türbekapısı arasında kalan Nakşidil Sultan Türbesi’ni ve küçük külliyesini içine alan hazirede başta Fatih Sultan Mehmed’in türbesi olmak üzere, Osmanlı tarihinin birçok önemli isminin mezarı bulunuyor. Bülent Osman’ın 1900 yılında vefat eden dedesi Gazi Osman Paşa’nın mezarı da burada yer alıyor.
Bülent Osman, II. Abdülhamid’in kızı Naime Sultan ile Gaziosmanpaşa’nın oğlu Kemaleddin Paşa’nın torunu. Osman’ın babası Sultanzade Cahid Efendi, annesi ise Çerkes Levrans Hanım.



[Resim: abdulhamidin-ataturk-hayrani-torunu-icin...arari-.jpg]




Odatv.com