Alevi Forum

Tam Versiyon: Demokratikleşme paketi'nin ayrıntılarına ulaştık
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
AKP'nin açılım paketi Devrim Yasaları'nı biçiyor

Başbakan Erdoğan tarafından 30 Eylül'de açıklanacak sözde demokratikleşme paketinin ayrıntılarına ulaştık. Buna göre Devrim Yasaları'nın birçoğu ya kaldırılacak ya da içi boşaltılacak

AKP hükümetinin Eylül sonunda açıklayacağı sözde demokratikleşme paketinden, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş temellerinin harcı sayılan Devrim Yasaları'na tırpan çıktı.

Tartışılan pakette, devrim kanunlarından bazılarının kaldırılması gündemde. Redaksiyon aşamasına gelen ve son rötuşları yapılan paket, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından 30 Eylül'de açıklanacak. Ancak paketin kapsam ve içeriği sır gibi saklanıyor.

Yaklaşık 40 maddeden oluşması beklenen paketin yasa ve yönetmelik değişikliği içerdiği söyleniyor. Anayasa değişikliği konusu olan maddeler pakete girmeyecek.

Devrim yasalarına tırpan

Devrim Yasaları olarak bilinen ve anayasaya aykırılıkları iddia edilemeyen düzenlemelerin bazılarına dokunulması düşünülüyor. Buna göre "Şapka Kanunu" ile "Efendi, Bey, Paşa gibi lakap ve unvanların kaldırılması hakkındaki kanun" ve "Bazı kisvelerin giyilemeyeceğine dair kanun"un lağvedilmesi gündemde.

Jandarma ve Emniyet eşitleniyor

Jandarma Genel Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı olmayacak. İçişleri Bakanlığı bünyesinde Emniyet Genel Müdürlüğü ile eşitlenmesi düşünülen jandarma, kolluk hizmeti sunan sivil bir yapıya dönüşüyor. Askeri okulların müfredatı düzenlenerek ordudaki Mehmetçik ruhu ortadan kaldırılırken, TSK subaylarının bağımsızlık ve Türkiye Cumhuriyetine sahip çıkma ruhu yok edilmesi planlanıyor.

İsmi 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat darbeleriyle anılan kişilerin isimleri kamu alanlarından tamamen silinecek. Anadilde kamu hizmetlerine erişimin önündeki engeller kalkacak. Siyasi partilerin kurulması kolaylaşırken, kapatılması tamamen kaldırılacak. Partilerdeki tek tipleştirici hükümler de kalkıyor.

Başörtüsü

Kadınlara başörtüsü serbest bırakılacak. Erkekler de sakal bırakabilecek. 12 Eylül kurumlarından YÖK'e dokunulması da gündemde. YÖK'ün koordinasyon kuruluna dönüşecek şekilde yapılandırılabileceği söyleniyor.

Dini okulların önü açılıyor

AKP'nin "Demokratikleşme Paketi" adı verdiği açılım paketiyle Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 3. maddesinin c fıkrasında da değişiklik yapılacağını belirtiliyor. Değişiklikle kanundaki "din eğitimi-öğretimi yapan kurumların aynı veya benzeri özel öğretim kurumları açılamaz" ifadesi çıkarılacak.

Heybeliada Ruhban Okulu


Ulusal Kanal'ın ulaştığı bilgilere göre, Cumhuriyet Devrimi'yle kapatılan dini içerikli azınlık okulları ile irticai faaliyetleri nedeniyle kapatılan tarikat okulları bu değişiklikle yeniden açılması sağlanacak. Bu yolla mezhep okullarının da önü açılacak. Değişikliğin ardından Heybeliada Ruhban Okulu faaliyete geçecek. Açılım paketi ile eğitimin birliği de bozulacak. Çünkü paketin doğrudan hedefi Tevhid-i Tedrisat Kanunu. Paketteki bir diğer madde de 28 Şubat ile el konulan tarikat vakıflarının taşınmazlarını da iade etmeye hazırlanıyor. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın bir televizyon kanalında yaptığı açıklamalar da açılım paketiyle ilgili bilgileri doğruluyor. Atalay, "İnanç kesimleriyle ilgili olanlar uzun süredir konuşulan hususlar. Bunları bitirmek gerek. İnanç noktasında daha ileri adımlar atmak istiyoruz" dedi.

alıntı: http://www.aydinlikgazete.com/mansetler/...astik.html