Alevi Forum

Tam Versiyon: Tam Hüsniye
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.

Dede-baba

Tam Hüsniye



Tam Hüsniye Kitabı, Alevi-Bektaşi klasikleri arasında önemli bir yer tutar..

Hüsniye Kitabıyla ilk orjinal kaynak, Hicri 1298 yılında Mısır Kahire'de basılmıştır...

Mısır Kahire Basımını esas alan, günümüz Türkçesine birçok kez çeviri yapılmıştır... Bunlardan Birisi ve En günceli Adil Ali ATALAY VAKDİDOLU tarafından çevrilen ve can yayınları arasında yayınlandır.


Hüsniye, Kitabın kahramanıdır. Abbasi Halifesi Harun Reşit'in Huzurunda sarayındaki Hüsniye ile Emevi yanlısı sünni Alimler arasındaki tartışmayı konu edinen bu kitapta, Alevi-Sünni inancı arasındaki temel farklılık diyalog yoluyla yansıtılmaktadır...

Kitapta kısaca Hüsniye’nin özgeçmişi de yer alır. Bu özgeçmişe göre Hüsniye, İmam Caferi Sadık’ın yanında eğitim almış, İmamın özel hizmetinde bulunmuştur, bu vesileyle kendisini bilgi ve birikim açısından tam olarak yetkinleştirmiştir.


Böyle bir bilginden eğitim alan Hüsniye, Ehlibeyt’e tartışılmaz bağlılığının yanısıra daha bir çok açıdan kendisini eğitip geliştirmiştir.

İmam Caferi Sadık’ın şehit edilmesinden sonra Hüsniye, zamanın halifesi Harun Reşid’ten intikam almak ister. Bunu da Harun Reşid’in sarayında, onun inanç dayanaklarını çürütecek ve Ehlibeyt’in haklılığını kanıtlayacak şekilde yerine getirmeye karar verir... Neticede Hüsniye, Harun Reşid’in huzurunda dönemin ulemasıyla ve önemli bilginlerle tartışır, kaynaklarıyla Ehlibeyt haklılığını ortaya koyar.


Bu 20 yaşındaki genç kadın, tartışılmaz Ehlibeyt bağlılığını derin bir bilgi ile ortaya koyup, düşmanı can evinden vurmuştur. Böylelikle İmam Caferi Sadık’tan öğrendiklerini hayata geçirip, halifenin ve diğer bilginlerin nasıl temelsiz olduklarını bir bir açıklarken, Alevilik öğretisinin de temel inanç akideleri karşısında sünni teolojiyi yerle bir edecektir.

Hüsniye, canı pahasına değerlerini korkusuzca savunmuştur. Bir tarafta koskoca halife ve onlarca bilgin, diğer tarafta tek başına bir kadın. Tartışmanın sonunda Kazanan Hüsniye oluyordu. Hüsniye’nin yaptığı tartışmalar günümüzde de Ehlibeyt taraftarlarına güç ve bilgi vermekte. Önderlik de bu olsa gerek. Yapılanların, söylenenlerin zaman ve mekânı aşarak evrenselleşmesi. Hüsniye bunu başarmıştır...

Saygı ve sevgilerimle