Alevi Forum

Tam Versiyon: Alevilik nedir?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Yahudi ve Hıristiyanlık dinlerinde ve bu dinlerin kitapları Tevrat, Zebur ve İncil’de Muharrem ayı ve aşure gününün kutsallığı ile ilgili bilgileri bir önceki haftaki köşe yazımda sizlerle paylaşmıştım. Bu defa bu ay da iz bırakan en önemli hadiseyi; Hz Ali’nin oğlu, Hz Hüseyin’in KERBELA’DA yaşadığı insanlık dramını ve Alevilik konusunu sizlerle paylaşacağım. Bilindiği gibi Avrupa ve Türkiye’de binlerce Alevi-Bektaşi kuruluşu var. Nüfus yoğunluğu göz önüne alındığında Alevilerin önemli bir siyasi güç olduğu yadsınamaz.

Ancak bugüne dek hiç ayırımcı olmamışlar ve farklılıkların farkında olarak birlikte yaşamak ilkesiyle hareket etmişlerdir. Ülkemizde alevi seçmen yıllarca Laik Demokratik Cumhuriyet'in sigortası olarak görülmüştür. Demokrat, eşitlikçi, katılımcı, paylaşımcı düşünceyi savunur. Tarih boyunca emperyalizme karşı olmuşlardır. Bu değerler topluluğuyla toplumumuzun aydınlık yüzü, öncü ve örnek gücüdür.

ALEVİLİK; Allah, Muhammed, Ali kutsallığını kalbinde taşıyan, Hz. Ali’nin adaletinden ayrılmayan temelinde insan sevgisi bulunan her dine, mezhebe, inanca saygı duyan ve hoşgörü ile bakan, dil, din, ırk, renk, farkı gözetmeyen ve eline, beline, diline sahip olma ilkesine sahiptir.

ALEVİLİK, Aleviler için üst kavramdır. BEKTAŞİLİK ve KIZILBAŞLIK ise alt kavramları oluşturur.


Bilindiği gibi KIZILBAŞ, Allah’ı ve Resulü uğruna kendini adamış, onların yolunda canından ve malından vazgeçmiş, bu yolda ölmek var dönmek yoktur yeminini, başına sardığı kırmızı sarık ile ilan eden kişidir.

BEKTAŞİLİK ise Türkiye’de babadan ve Dedeman kollarına bağlı Alevilerin kendilerini Bektaşi olarak tanımlamasıdır.

ALEVİLİK İSLAMDIR
İslam dinini kendine göre ve Sünni inancın dışında yorumlar. Alevilikte Allahtan başka Tanrı Yoktur. Aleviler için doğruluk, kemali dostluk, merhamet, eşitlik, bilgi, sevgi, saygı, şefkat, asalet, samimiyet, sadakat, insani kâmil olmak ana öğedir. Alevilikte yobazlık ve hurafeye de yoktur.

Dinimizi biçim ve şekil olarak değil, dini bağımsız bir irade gücü, akıl ve iman bütünlüğünde birleştiren ve tüm bunları Kırklar Cemi ile yürüten bir inanç sistemidir.

Kuranı Kerim’in kalbi olan Fatiha süresi dosdoğru giden yola ilet bizi diyor. Bu inanca göre

Dosdoğru yol Hak Muhammed Ali yoludur.

HZ. ALİ:

Alevi yolunun kurucusu, İmamların başı, Hz. Hasan ile Hz. Hüseyin’in babasıdır.

EHL-İ BEYT:

Hz. Muhammed’in kızı Fakıma anamızdan gelen soydur.

1-Hz. Muhammed

2-İmam Ali

3-Hz. Fatma anamız

4-İmam Hasan

5-İmam Hüseyin

Bu soya giren her kişi Alevi için kutsal önderdir. Peygamberimiz diyor ki;

Benim Ehli Bayt’ım Nuh’un gemisi gibidir. Ona inanan kurtulur. Onu inkâr eden helak olur, cennet yüzü göremez, Fatma’yı inciten beni incitir demiştir.

Ehli Bayt; kin, kibir, yalan, haram, zina, dedikodu, iftira, kıskançlık, hırsızlık, sahtekârlık gibi her türlü şeytanı fiil ve sıfatlardan arındırılmıştır.

CEM; Alevi inancında ibadet için cem olma, bütünleşme anlamında kullanılır. İbadetin yapıldığı yere cem evi denir. Cem evleri Alevilerin yola girdiği, müsahib tuttuğu, erkân gördüğü, görüldüğü, sorulduğu yerdir.

Cemin çok çeşitleri vardır. Kurban cemleri, görgü cemleri, Abdal Musa cemleri, Bayram cemleri, Kırklar cemleri gibi… Alevi inancı cemsiz düşünülemez. Bir Alevinin doğumundan ölümüne tüm yaşantısı cem evi ile bağlantılıdır. Cem evlerinde ortalama 12 hizmet sunulur. Bu genel bilgileri sizlerle paylaştıktan sonra, Kerbelâ olayına gelelim!

Peygamberimizin torunu Hazret-i İmam Hüseyin ve aile halkının hunharca katledilmesi yürekleri dağlamıştır. Ne yazık ki aşure gününün manevi ve berraklığı üzerinde Kerbelâ hadisesinin zalimliği gölge düşürmüştür. Muharrem ayı ve Aşure günü denildiğinde İslam âleminde yerleşik toplumsal algı; Peygamberimizin torunu, Hz Ali’nin oğlu olan Hazret-i İmam Hüseyin ve aile halkının Kerbelâ'da hunharca şehit edilmesi akla gelmektedir.

Kerbelâ’da Hz. Hüseyin gözleri önünde kardeşlerinin, oğullarının, ağabeyinin oğullarının ve öteki yakınlarının şehadetini izlemiştir. Nihayet Hz. Hüseyin başta kız kardeşi, eşi olmak üzere diğer yakınlarının çoluk-çocukları yanında şehit edilmiştir. Hz. Hüseyin boğazı kesilerek katledilmiştir.

Hz. Hüseyin ve yetmiş üç Şühedanın kanı, Yezidi’n İslam'ı yok etme planını durdurulmuştur.

Böyle bir aşk, böyle bir gönül düşünülebilir mi? İmam Hüseyin İslamiyeti ve yolu kurtarmıştır. Bu yüzden Cümle erenler, dervişler, veliler ve evliyalar hepsi muharrem orucu tutmuştur.

İbrahim AYDIN