Alevi Forum

Tam Versiyon: Muharrem Orucu-Muharrem Orucu nedir?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Muharrem Orucu nedir?

Resmi tarihe göre cevaplıyorum: 10 Ekim 680 de Hz. Ali'nin oğlu ve Hz. Muhammet'in torunu Hz. Hüseyin ve sevenleri (toplam 72 kişi) Kerbela'da acımasız bir şekilde katledildiler. Aleviler bu acı olayı kınamak için, her yıl Muharrem Ayının onuncu gününden başlamak üzere, 12 gün oruç tutarak yas tutarlar. Aleviler Muharrem orucu ile Hz. Hüseyin`in şahsında Ehlibeyte bağlılıklarını dile getirirler ve ayni zamanda zalimin zulmünü lanetlerler.

Gerçekte Yaşananlar: 4 Mart tarihinde Hz. Ali'mizin oğlu ve Hz. Muhammed'in sevgili torunu Hz. Üseyin Kerbela'da Fırat kenarında sabah abdest alırken Yezit piçinin askerleri tarafından balık ağı atılarak yakalandı, deve arkasına bağlanarak bin bir işkence ile,saçları sakalları yolunarak Suriye Şam'a küfürlü içerikürüldü. Orada da 12 gün boyunca insanlık dışı muamelerden sonra hunharca mübarek başı gövdesinden ayrılması ile şehit edildi. Aleviler bu acı olayı kınamak, Hz.Üseyin'i yad etmek, onun için gözyaşlarıyla her yıl 4 Mart-15 Mart tarihleri arasında 12 gün "oruç" tutarak yas tutarlar. Aleviler Muharrem orucu ile Hz. Hüseyin`in şahsında Ehlibeyte bağlılıklarını dile getirirler ve ayni zamanda zalimin zulmünü lanetlerler. Hz.Üseyin'in şehit edilme nedeni; dedesi Muhammet Mustafa'nın Kuran'ı içindir. O kuranı Mavya soysuzuna vermemek için mübarek bedenini Hak yoluna feda etmiştir ve Allah şehidi ünvanını almıştır. Gelen her evliyanın dilinde hep Hz.Üseyin vardır. O'nun çektiklerini, onun mücadelesini ve gerçekte şehit edilme nedenlerini anlatmak için Allah her karanlık dönemde bir evliyasını göndermektedir.

Alevi Takvimine göre Muharrem Orucu 2014 yılında 25 EKİM'de başlıyor. 03 KASIM 2014 Hz.Üseyin'in şehadeti (10 Muharrem 61 Hicri). 06 KASIM 2014 AŞURE GÜNÜ.

Alevi Takvimine göre Muharrem Orucu 2015 yılında 14 EKİM'de başlıyor. 23 EKİM 2015 Hz.Üseyin'in şehadeti (10 Muharrem 61 Hicri). 26 EKİM 2014 AŞURE GÜNÜ.

Alevi Takvimine göre Muharrem Orucu 2016 yılında 02 EKİM'de başlıyor. 11 EKİM 2015 Hz.Üseyin'in şehadeti (10 Muharrem 61 Hicri). 14 EKİM 2014 AŞURE GÜNÜ.


Muharrem ayının fazileti biz Aleviler için o kadar büyüktür ki bunu anlatmaya kelimeler kafi gelmez. Allah şehidi ünvanını alan, Pir Sultan Abdal'ın " Kalsın benim davam, divana kalsın" sözlerindeki Divan'in başında olan, Kerbela'nın gülü Hz.Üseyin'in gayba girdiği tarihi her yıl farklı tarihlerde gösteren Alevileri biran önce mantıklı ve izanlı olmaya davet ediyorum.

Hangi insanın doğum ve ölüm tarihi her yıl değişiyor söyler misiniz ? Madem resmi tarihe inanıyorsunuz o zaman neden 10 Ekim tarihini baz almıyorsunuz?

1500 yıldır çocuklarına dahi ismini koymadığın, Hz.Ali'ye haksızlık yaptığını düşündüğün ve bundan dolayı lanetle andığın Ömer'in icadı olan Hicri takvimi neden bu kadar benimsediğinizi anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu ne perhiz bu ne turşu !

Hz.Üseyin'in gayba girdiği tarihi sabitlemeyip her yıl değiştirdiğiniz gibi o mübareğin can aşı olan Aşure'yi de kapı kapı, sokak ortalarında gelişigüzel yerlerde, abdestsiz, düzensiz bir şekilde, Ehlibeyti sevene de sevmeyene de, Ehlibeyti bilmeyene de dağıttığınız için büyük günaha girdiğinizi bilmenizi isteriz. Hz.Üseyin'i şehit eden cehennem köpeklerinin isimlerinin önlerine Hazreti ve sonlarına R.A (Allah ondan razı olsun) gibi sıfatlar kullananlara Aşure vermenin nasıl bir mantığı olabilir? Aşureyi yiyen bu insanlar zannediyormusun uz ki Hz.Üseyin'i anarak, saygıyla yiyor, onun değerini bilerek yiyor?.. Muaviye'ye hazreti ünvanını veren soy için Aşure sadece "tatlıdan" ibaret.

Oysa ki;

Kerbela'da öyle bir zulüm yaşanmıştır ki 1500 yıl geçmiş olmasına rağmen hâlâ yüreklerdeki acısı dinmemiştir ve dünya durdukça da dinmeyecektir. Dökülen kan, İmam Üseyin'in mübarek kanıdır, peygamber torununun kanıdır. Bu zulüm, Hz.Üseyin' e yapılmakla beraber Muhammed Ali nesline yani Ehlibeytine de yapılmıştır.

Hz.Üseyin ile Yezid'in mücadelesi, Hak ile Batıl'ın mücadelesidir. Lanet Muaviye, Ehlibeyt'in büyüklüğünü kabul edemedi ve Hz.Muhammed Mustafa'nın Hakikat Kur'an’ını ele geçirmek istedi. Ehlibeyt'in çektiği İnsanlık sancağının çıkarlarına ters düşmesi nedeniyle de kirli bir oyun ve kanlı bir savaş başlattı. Bu savaş, Yezit soyu tarafından tek taraflı başlatıldı ve Peygamber soyu yani Ehlibeyt hedef olarak alındı.

Bu, Emevi tarihinin sayfalarında yazıldığı gibi, Ehlibeytin verdiği bir "iktidar" kavgası değildi haşa. Öyle olması da düşünülemezdi çünkü Ehlibeyt, Allah yolu’nun sahibiydi. Allah yolunun sahibi olan Ehlibeyt'in dünya saltanatı, kürkü, koltuğu peşinde olması da imkansızdı .

Muhammed-Ali'nin ailesini ve Ehlibeyt’ini asıp kesenler bu mübarekler gayba girdikten (dünya değiştikten ) sonra karşılarında doğruyu haykıracak ve karşı duracak kimse kalmadığından "İslam" adı altında zulüm devleti kurdular ve medreseler kurarak , bugün yaşanan "İslam'ın" temellerini attılar. Peygamberimizin gaybından en az 200 yıl sonra ortaya çıkan sözüm ona din alimleri aradan geçen seneleri unutup peygamberin yanındaymış gibi "Hadis" , "Sünnet" adı altında Emevi, Abbasi geleneklerini, âdetlerini peygamber sözü , davranışı diye insanlara baskıyla, şiddetle kabul ettirdiler.

Suriye dağlarını kaplamış duman
Yetiş atam Ali halimiz yaman
Yetmiş iki yerimden bıçağı vuran
Kerbela diyarında kanımı koyan

Üseyin'in babasına Ali dediler
Muhammed meydanda Veli gördüler
Ilgıt ılgıt bedenlerim ezdiler
Gömlekler elinde sokak gezdiler
Bildiren: Mürşit Zöhre ana