Alevi Forum

Tam Versiyon: Alevi dernekleri Uğur Kurt için yürüdü
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.

bektasi

Alevi dernekleri Okmeydanı'nda yaşanan olaylarda Uğur Kurt’un başından vurularak öldürülmesini protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenledi. Şişli Camii önünde toplanan vatandaşlar, yoğun yağmura rağmen Halaskargazi Caddesi üzerinden Pangaltı’ya doğru yürüdü. Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Doğan Demir, AK Parti hükümetini bölücülük ve ayrımcılık yapmakla suçladı. Demir, “Aleviler için yaşam zorlaştırılmakta, yalnızlaştırılmakta ve ötekileştirilmektedir. Kentsel dönüşüm adı altında insanlar yerlerinden, yurtlarından çıkartılmak istenmektedir. Bu adaletsizliğe yeter artık diyoruz.” dedi.

Şişli Camii önünde toplanan Alevi Kültür Dernekleri üyesi çok sayıda vatandaş, Halaskargazi Caddesi üzerinden Pangaltı’ya doğru yürüdü. ‘Saldırılara, adaletsizliğe, vicdansızlığa artık yeter' yazılı pankart açan yüzlerce kişi hükümet aleyhine slogan attı. Yürüyüş sonrası basın açıklaması yapan Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Doğan Demir, Alevi düşmanlığı, ayrımcılık ve nefretin cemevlerine kadar uzandığını söyledi. Demir, “Bu gidişat ve durum kabul edilemez yeter artık. Bu adaletsizliğe, vicdansızlığa yeter artık diyen alevi kurumlarımız ülkemizde barış ve demokrasi isteyen, eşitlik yurttaşlık isteyen, toplumumuzun vicdanlarına sesleniyor birlikte olmaya, sesimize ses katmaya, devlet terörüne karşı olmaya davet ediyoruz.” diye konuştu.

Cemevlerindeki ibadetlerin ve cenazelerin bilinçli bir proje ile engellenmeye çalışıldığını söyleyen Demir, şöyle devam etti: “Okmeydanı cem evinde cenaze hazırlıkları esnasında Uğur Kurt canımızın bilinçli olarak katledilmesi kabul edilemez. Alevilerin yoğun yaşadığı yerleşim bölgelerine yönelik polis şiddeti arttırılmakta, aleviler için yaşam zorlaştırılmakt a, yalnızlaştırılm akta ve ötekileştirilme ktedir. Kentsel dönüşüm adı altında insanlar yerlerinden, yurtlarından çıkartılmak istenmektedir. Bu adaletsizliğe yeter artık diyoruz.”

İktidar partisini cinayet işlemekle suçlayan Demir, “İktidar partisi bölücülük yapıyor, ayrımcılık yapıyor, çatışma istiyor. Hükümet bu tavrını birinci elden başbakanın ağzından söylüyor. ‘Polisler nasıl tahammül ediyor bu denli sabırla davranabiliyor şaşırdım diyor’ Bu söylem aslında elinde silah tutan polislere ateş emridir. ‘ölen ölmüş geçmiştir’ söylemiyle unutun demek istiyor. Alevilerin gücü AKP sisteminin tüm karanlık çabalarını durduracak güçtedir.” ifadelerini kullandı.

Eyleme, Alevi Bektaşi Federasyonu çatısı altında destek veren bazı dernekler şöyle: Alevi Kültür Dernekleri Bursa Şubesi, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Kestel Hacı Bektaş-i Veli Kültür Tanıtma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Alevi Kültür Derneği İnegöl Şubesi, Mudanya Şubesi, Taşpınar Şubesi, Hünkar Hacı Bektaş-i Veli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Adaköy Hacı Bektaş Derneği, Anadolu Kültür ve Dayanışma Derneği, Bursa Dersimliler Kültür ve Dayanışma Derneği, Orhangazi Cem Vakfı Şubesi.

kapiarkasi.com