Alevi Forum

Tam Versiyon: AHİGED Alevilerin medyada hedef tahtası haline getirildiğinin belirtti
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Türkiye’deki Alevilerin ayrımcılık ve hak ihlalleri üzerine çalışma yapmak için kurulmuş Alevi Hak İhlallerini Araştırma ve Gençlik Derneği Oluşumu, Mayıs ayı raporunu yayınladı. AHİGED Alevilerin medyada hedef tahtası haline getirildiğinin belirtildiği raporda ayrıca, nefret suçlarının yasalarca suç sayılmasını istedi

Türkiye’de yaşayan Alevilerin özellikle son yıllarda yaşadıkları ayrımcılık ve hak ihlalleri üzerine çalışma yapmak için kurulmuş Alevi Hak İhlallerini Araştırma ve Gençlik Derneği Oluşumu; 2014 yılı Mayıs ayı raporunu yayımladı. Alevilere yönelik hak ihlali, nefret ve şiddet söylemi içeren haberlerin konu alındığı rapor, Alevilere yönelik uygulanan baskı ve ayrımcılığa dair haberler ve özellikle internet haberciliği örnekleri üzerinden medyanın Alevilere yönelik kullandığı nefret söylemi içeren haberler olmak üzere iki bölümden oluşuyor.

Nefret suçlarının yasalarca suç sayılmasını isteyen AHİGED, nefret suçlarının kanunlara girmemesi durumda iktidardan farklı düşünen herkese karşı şiddet, nefret söylemi içeren haberlerin ve açıklamaların artarak devam edeceğini söyledi.

AHİGED’in AKP’nin nefret söylemini, halkın toplumsal belleğine kalıp yargılar oluşturacak şekilde yerleştirmeye çalıştığını söylediği raporda bu durumun sadece AKP’nin değil aynı zamanda dil kullanımı konusunda tarafsız olmayan medyanın da suçu olduğu da yer aldı.

Hazırlanan raporun kısıtlı kaynak erişiminden dolayı yüzeysel ve istedikleri derinlikte olmadığını söyleyen AHİGED, Alevilerin toplumda ve medyada hedef tahtasına oturulduğunu belirttiği raporda topladığı haberler ve açıklamalar ise şöyle:

Kamusal Alandaki Fişlemeler

20 Mayıs, Milliyet, “Alevi ve solcular fişlendi, Milli Eğitim Bakanlığı’nda çalışan birçok kişi, ‘Alevi, kızılbaş, kızıl komünist, aşırı solcu, Sabetaycı, Alevi teşkilatına üye, kadın düşkünü’ gibi ifadelerle fişlenmiş”

26 Mayıs, Gerçek Gündem, “Alevi öğrencilere skandal fişleme!, İstanbul Üsküdar’da bulunan ilköğretim okulunda dağıtılan 57 soruluk din anketiyle öğrencileri fişliyorlar.”

Alevilikle dolaylı veya doğrudan alakalı simgeler üzerinden baskı ve ayrımcılık
1 Mayıs, Gerçek Gündem; “Alevi Futbolcu Baskıdan Bıktı! Tunceli yerine “Dersim” adını kullandığı ve koluna “Dersim 62” dövmesi yaptırdığı için özellikle Facebook üzerinden saldırıya uğrayan Deniz, “Ben doğduğumdan beri kendimi Dersimli biliyorum. Başbakan da ‘Dersim’ diyor. Bunda ne var” diye yakındı.”

20 Mayıs, Vatan, “Sabahat Akkiraz’a çok sert tepki!, Özgümüş, “İstifa edeceksen, ‘Ben Türkücüyüm, vekilliği kıvıramadım, üç yılda Meclis’e beş kez geldim’ diye istifa et. Popülist kahramanlığa gerek yok ki” dedi.”

Alevileri toplumda endişeye sevk edecek konularla birlikte anarak, kamuoyunda “suçlu” olarak gösterilmesi

1 Mayıs, Boluolay.com ve Cumhuriyet gazetesi; Bolu Belediye Başkanı AKP’li Alaaddin Yılmaz’ın, “Almanya ve Fransa geçmişte PKK’ya müthiş destek verdiler. Şu anda da Alevilere destek veriyorlar. Amaçları şu; Türkiye’yi sıkıntıya sokmak” sözlerine sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi. “Haddini bil Alaaddin” yazılı pankart açılırken, Cumhuriyet Savcılığı’nın soruşturma açması istenildi.

2 Mayıs, Bugün, “Türkiye’ye göç eden Suriyelilerle ilgili ürküten rapor, Rapordaki çözüm önerileri arasında ibadet yerlerinin resmi olarak tanınması dâhil Türkiye’deki Alevi toplulukların temel sıkıntılarını gidermek için kapsamlı bir reform paketi de bulunuyor. Ayrıca Suriye’deki savaşın Türkiye’ye yayılmasıyla meydana gelen şiddet olaylarıyla, Türkiye’deki Aleviler’in ilgisi olduğunu ima eden bir dil kullanmaktan kaçınılması çağrısı da var.”
19 Mayıs, Haber Diyarbakır, “Türkiye ve Kürdistan’da Yeni Gerilim Dönemi, AKP ve Barzani’nin Rojava’da PKK ve PYD’ye karşı benzer tutumlara sahip oldukları gözlemlenmektedir. Esat, İran, Maliki-Bağdat, Türkiye’deki sol-Alevi muhalefet; AKP’yi zayıflatmak için veya dengelemek için PKK’den istifade etmeye çalışmaktadır.

25 Mayıs, Ensonhaber, “Şahin: Okmeydanı’nda yeni bir Gezi olayı tezgâhlanıyor, Yeni bir Gazi cereyan ediyor orda. Aleviler yoğun olarak bulunuyor Okmeydanı’nda. Aleviler ve alevi çocukları kullanılmaya devam ediliyor. Bir süredir oyun oynanıyor. Bu daha önce Kürtler üzerinden yapıldı ama orada bir barış sağlandı. Şimdi iş Alevilere döndü. Maalesef sağduyu çağrısında bulunan Alevi gençlere ‘Sokaktan uzak durun’ diyen kurumlar da var ama ‘Bu işlerden uzak durun’ demeyen, başında alevi sözcüğü bulunan bazı dernekler, çocukların sokakta bulunmasını teşvik ediyor. Bunlar 80 öncesi sokakları karıştıran gruplar zaten. İsimlerinin başına alevi sözcüğünü de alarak bugün bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. İsimlerinin başına Hac-ı Bektaş ya da Alevi getirip, STK oldular. Çoğu ateistler. İşin içinde onlar yok. Onları körükleyenler var.”

Soma’daki faciada Alevi köylerine taziyeye gidilmemesi
18 Mayıs, BBC, “Elmadere: Soma’da 11 gencini yitiren köy, Elmadere bir Alevi köyü. Köylüler AKP’li Kınık Belediye Başkanı’nın çevre köylere taziye ziyaretine gidip, kendi kapılarını çalmamasını buna bağlıyorlar. Kendilerine karşı ayrımcılık yapıldığını düşünüyorlar.”

19 Mayıs, Demokrat Haber, “Alevi köyleri faciada bile ‘öteki’, Semin Sezerer’in Diken’de yer alan haberine göre devlet tarafından ‘öteki‘ olarak görülen Alevi köyünün kaderi, facia söz konusu olduğunda da değişmemiş. Anlatılana göre, belediye başkanı AKP’li köye taziye ziyaretine gitmiş ama Elmadere’de kimsenin kapısını çalmamış.”

19 Mayıs, Gerçek Gündem, “ Ölen işçiler Alevi diye mi? AKP’li hiçbir bürokratın bu köye gelmemesi dikkat çekti.”

20 Mayıs, Haber 7, “Alevi vatandaşlar Soma şehitleri için Kur’an okuttu, “Kur’an-ı Kerim okunmadan önce söz alan İskenderun Alevi Kültürünü Araştırma Derneği (AKAD) Başkanı Nihat Yenmiş, “Türk ulusunun bileşenleri olarak biz aleviler, ülkemizde yaşayan tüm vatandaşlarımızı kardeşimiz olarak görüyoruz. Allah dünyanın hiçbir yerinde hiçbir ulusuna böyle bir acı yaşatmasın” dedi.”

Başbakan Erdoğan ve Almanya Cumhurbaşkanının demokrasi tartışmasının Alevilik etrafından dönmesi

(Ali’siz Alevilikle ilgili Başbakan ve Almanya Cumhurbaşkanının Söylemleri)
1 Mayıs, Akşam, “STK’ların yalancısıymış, “Konferansta Twitter yasağından 1 Mayıs’a, yargı düzenlemelerinden Alevilerin haklarına kadar bir dizi eleştiride bulunan Gauck’a Başbakan Erdoğan tepki gösterdi.”

1 Mayıs, Zaman Online, ”Almanyalı Aleviler “Ali’ siz Ateist Alevi” sözüne tepkili, Almanya Alevi İslam

Birliği(AAİB) Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Ateist Aleviler” sözünü kınadı.”
Alevi kurumunda görevli olan bir sorumlunun polis şiddetine maruz kalması
12 Mayıs, Birgün, “ Bu da polisin Alevi açılımı, Ataşehir Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi Başkanı Metin Arslan, kullandığı araçta Cemevi logosu bulunduğu için trafik polisleri tarafından önce aracı bağlanmak istendi, karşı çıktığında ise polislerin biber gazlı ve coplu saldırısına uğradı”
Başbakan’ın Almanya’da yapmaya çalıştığı seçim mitingine karşı alevi örgütlerinin miting yapması

11 Mayıs, Hür Haber, “ Almanya’da Başbakan Erdoğan’a karşı hazırlıklar, “Kemalist oligarşinin” onlarca yıl kandırdığı, istismar ettiği, yasakladığı ve oylarını sömürdüğü Alevi dostlarımız maalesef bu sefer de “yanlış taraftalar’”

20 Mayıs, Tellal, “Başbakan Erdoğan Almanya’yı Sallayacak, Ali’siz Aleviler Kuduracak, Almanya’nın Köln kentinde 24 Ocak’ta Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) 10. kuruluş yıldönümü vesilesiyle düzenlenecek toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacak olması Almanya’daki Türkiye karşıtları ve Ali’siz Alevi derneklerini çıldırttı.”
20 Mayıs, Yeniaakit, “Gurbetçiler Erdoğan’ı bekliyor, ‘ALMANYA‘DAKİ KARA PROPAGANDANIN KAYNAĞI TÜRKİYE‘DEKİ BEYİNSİZLERDEN GELİYOR’ Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyaretinin çok önemli olduğunu ifade eden Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Avrupa Genel Başkanı Cahit Kerenciler ise, ‘Bazı Alevi derneklerinin protestolarına Almanya’da şahit oluyoruz. Bu protestocu grup zaten bütün Alevi kardeşlerimizi temsil etmiyorlar. Kara propaganda yapan Alevi dernekleri komünist marjinal gruplardır’ diye konuştu.”

Alevilerin ibadethanelerine yönelik saldırılar
6 Mayıs, Radikal, “Muş’ta cemevine silahlı saldırı: 1 ölü, 3 yaralı, Muş’un Varto ilçesine bağlı Onpınar köyünde cemevine düzenlenen silahlı saldırıda 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.

-9 Mayıs, Sol Haber, “Bektaşi Tekkesine Selefi İşgali, Makedonya’da bir Bektaşi tekkesi, yıllardır Selefilerin işgali altında. Aleviler, Erdoğan’la iki kez görüştü ama sonuç değişmedi. Tekkeyi üç defa yakan ve işgal eden Selefiler, AKP destekli. Yeni-Osmanlıcı politikanın aracı TİKA, işgalcilerin biat ettiği İslam Birliği örgütüne sürekli yardım ediyor.”

Belediye’de çalışan Alevi işçilerin işten çıkarılması
9 Mayıs, Sol Haber, “Aliağa Belediyesi’nde Kürt-Alevi Tasfiyesi, MHP’li Serkan Acar, 30 Mart yerel seçimlerinde İzmir/Aliağa Belediye Başkanı seçildi. Yeni Başkan’ın ilk icraları ise işçi kıyımı oldu. Çoğunluğunun Kürt ve Alevi işçilerin oluşturduğu 104 kişinin işten çıkarıldığı belediyede işçiler, Acar’ın “bankamatikçi” iftirasına da öfkeli.”

Alevi mitingine katılanlar hakkında soruşturma açılması
6 Mayıs, Kızılbayrak, “Alevi mitingine katılanlara soruşturma, 3 Kasım 2013 tarihinde Alevi derneklerinin baskıya ve asimilasyona karşı gerçekleştirdiği mitinge katılanlar hakkında soruşturma başlatıldı.”

Zorunlu din dersine karşı açılan davaların reddedilmesi
13 Mayıs, Sol Haber, “ ‘Din dersinden muaf olma’ talepleri reddediliyor, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2000 yılından bu yana ortaokul ve lise öğrenci velilerinin, çocuklarının din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf olması için 13 dava açtığını ve bunların tamamının ilgili mahkemelerce reddedildiğini bildirdi.”

Okmeydanı Cemevi’ne yapılan saldırı
24 Mayıs, Yenişafak, “Uğur’un cenazesindeki provokatörleri köyden kovdular, İstanbul Okmeydanı’nda çıkan olaylarda Cemevi bahçesinde başından vurularak hayatını kaybeden Uğur Kurt, Sivas’ın Hafik ilçesine bağlı Üzeyir köyünde son yolcuğuna ağıtlar eşliğinde uğurlandı. Merkezden otobüslerle cenazeye katılmak üzere Üzeyir köyüne gelen Sivas Demokrasi Platformu üyelerinin cenaze sonrası slogan atmasına kızan acılı aile, platform üyelerini köyden kovdu.”

25 Mayıs, Özel Haberler, “Okmeydanı yeni bir Gezi mi? Okmeydanı’ndan yeni Gezi ve Gazi olayları çıkarılmaya çalışıldığını anlatan Şahin, “Alevi örgütleri dur diyeceğine bazıları ‘Devam edin’ mesajı veriyor” dedi.
26 Mayıs, Star Gündem, “Erdoğan: Okmeydanı, Terör Örgütlerinin Kuluçka Yuvası gibi! İllegal örgütlere karşı Alevi vatandaşlarımızın duruşu çok önemli. ‘Ali’siz Alevilik’ ile ilgili kampanyalar Alman yönetimine de bildirildi. Alevi kanaat önderlerini daha kararlı göremediğimiz için üzülüyoruz. Onların kararlılığı, özellikle Alevi aydınlarımızın kararlılığı, birçok şeyi değiştirmeye yetecek.”

Raporun ikinci bölümünde yer alan, nefret ve ayrımcı bir söylem içeren haber/yazılar ise şu konulara dair olmuştur.

Özellikle Yeniakit, Milat, Sabah gibi iktidar yanlısı haber sitelerinin tarafsızlık bir kenara, Nefret Söylemi ve halkı linçe teşvik etmeye varacak kadar ağır nefret suçları işlemeye devam etmektedir. Özellikle Yeniakit Türkiye’de yaşayan tüm azınlıklara karşı linç politikası yürüten ve bunu açıkça manşetlerine yansıtan bir gazete haline gelmiştir. Okmeydanı’nda Cemevine yapılan saldırı sonucunda bir canımızın katledilmesi medyada tekrar Alevileri Gündem konusu haline getirdi. Çeşitli TV Programları ve onlarca makaleler yazıldı, elimizdeki kısıtlı imkânlardan dolayı Okmeydanı’nı ayrı bir raporda yayımlamayı düşünüyoruz.

Yaşanılan bu saldırılar ve yandaş medyanın kendi çıkarları doğrultusunda oluşturduğu saldırgan ve politik dil, nefret suçlarının artmasına ve halkın kafasında öteki gruplar hakkında yanlış yargıların oluşmasına neden olmaktadır. Özellikle Nisan ve Mayıs aylarındaki haberler göz önünde bulundurulursa Başbakanın söylemleri ve saldırgan tavrı bugün bu olayların gerçekleşmesini meşrulaştırmıştır. Başbakan adeta “yürüyen nefret söylemi” haline gelmiştir. Kendi halkını tehdit edip, kendi istediği modele göre halkı tasarlamaya çalışmaktadır. Bunu “Ali’siz Alevilik” söylemlerinde de görmekteyiz. Ayrıca daha önce kullandığı “Cemevi, cümbüş evi”, “Candaş medya” ,“Ateist Alevilik” gibi tanımlar, Binlerce Alevinin katili Yavuz Sultan’ın adını köprüye vermesi, Madımak katliamı davası zaman aşımına uğrayınca “hayırlı olsun” demesi, Reyhanlı’da “53 Sünni vatandaşımız hayatını kaybetti” ifadesi, Berkin Elvan’ın ve Kılıçdaroğlu’nun meydanlarda mezhepsel kimliğinden dolayı (Biliyoruz ki Kılıçdaroğlu Alevilik kültürüyle yetişmiş bir insandır, Alevidir.” yuhalatması, Alevilerin katledilmesi için fetva veren Ebusuud’u meydanlarda övmesi, yargı için “yargıyı dedeler yönetiyor” söylemi ve birçok söylem Başbakan’ın Nefret Suçu konusunda da başı çektiğini göstermektedir.

Alevilik, Avusturya’da resmi olarak kabul edilmesine karşın,
12 Mayıs Cumhuriyet, “Avusturya’da Alevilik artık resmi inanç, Alevilerin uzun uğraşları sonucunda, Avusturya’da Alevilik inanç sayıldı. Birçok zorlukla karşılaştılar, hatta iftira atanlar bile oldu, ama onlar yılmadan devam ettiler. Avusturya’da yaşayan Alevilerin tek tek evlerine kadar gidip dertlerini anlattılar. Şimdi tek dilekleri var; kendi ülkelerinde, Türkiye’de de, bu hakka sahip olmak!”Türkiye’de hala reddedilmekte ve ayrımcılığa uğramaktadır. İbadethane konusunda İktidar, Alevilerden söz alınması gerekirken hala Diyanete danışılarak bunu kendi ideolojisi doğrultusunda belirlemekte ve Ülke genelinde yaşayan 20 Milyonu aşkın Alevinin hakkını gasp etmektedir.

Ne yazık ki, Medya’da Aleviler ya öldürülünce yâda İbadethaneleri/inançları mevzu bahis olunca akla gelmekte ve yapılan tartışmalar Sünni İslam endeksi üzerinden değerlendirilmektedir. Yapılan tartışmalar da her zaman Alevilerin dışlanmasına ve nefret suçlarının artmasına yol açmaktadır. Artık Yandaş Köşe yazarları adeta Alevileri hedef haline getirmektedir.

27 Mayıs, Milat Gazetesi, Faruk Aksoy’un “Aleviler Köprü Sevmez “ Yazısı,
29 Mayıs, Yeni Akit, İskender Özel’in “ Alevi Tezgâhı AB İşi” Yazısı,Bu tutumlar artık açıkça gösteriyor ki, İktidardaki görüşün her söylediği kendi taraftarları üzerinde yankı buluyor ve Hak ihlalleri ve nefret suçlarına perde aralıyor. Başta Başbakan olmak üzere birçok AKP Milletvekili Alevileri kendi hedef tahtalarına oturtmaktadır. Ayrıca yandaş Medya’da bu konuda kendi üzerine düşeni yerine getirmektedir;

23 Mayıs, Yeniakit,” Alman Irkçıları İle Marjinal Aleviler Kol Kola Eylem Yapacak!,Kendilerini “Alevi” olarak tanıtan terör örgütü DHKP-C yanlısı marjinal grupların, TC Başbakanı Tayyip Erdoğan’a birlikte kin kusacakları Alman ırkçısı PRO NRW’ciler daha önce de Almanya’daki camileri protesto ederek İslam karşıtı eylemler yapmıştı.

23 Mayıs, Sabah, “Doğan Grubu’ndan Alevi kışkırtıcılığı, Devletin Soma faciasında şehit olan Alevi işçilerle ilgilenmediği iddiaları yalanlandı. Kınık Kaymakamı Gün ve AK Partili Belediye Başkanı Doğruer, Alevi- Sünni ayrımı yapılmadan tüm şehitlerin cenazelerine gidildiği ve ailelerinin ziyaret edildiğini açıkladı.”

26 Mayıs, Malatya Güncel, “Olaylara karışanlar hep Alevi çocuklarıdır, AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, “Alevi Sünni ayrımı yapmam ancak, orada olaylara karışanlar hep Alevi çocuklarıdır. Bu nedenle Alevi dedelerine büyük görevler düşüyor.”
Sendika.Org