![]() |
Pir Sultan Abdal Nefesleri - Baskı Önizleme +- Alevi Forum|Alevi nedir|Alevi ünlüler|Alevi köyleri|Alevi türküleri (https://www.aleviforum.net) +-- Forum: Alevi | Alevilik | Ana Forum (/Forum-alevi-alevilik-ana-forum.html) +--- Forum: Alevi Pirleri, Alevi Sözleri ve Nefesleri (/Forum-alevi-pirleri-alevi-sozleri-ve-nefesleri.html) +---- Forum: Pir Sultan Abdal Nefesleri (/Forum-pir-sultan-abdal-nefesleri.html) +---- Konu Başlığı: Pir Sultan Abdal Nefesleri (/Konu-pir-sultan-abdal-nefesleri.html) |
Pir Sultan Abdal Nefesleri - çerağ - 06-11-2015 02:36 PM Muhammed’in üç beni var yüzünde Biri sabır, biri şükür, biri dua Kudretten yanar anın çırağı Biri sabır, biri şükür, biri dua Şükür imiş her işleri bitiren Mümin kulu rahmetine yetiren Sabır imiş, şu dünyayı küfürlü içeriküren Biri sabır, biri şükür, biri dua Sabır imiş şu dünyanın temeli Verdiği nasibe şükür demeli İsteyen kullara hayır ameli Biri sabır, biri şükür, biri dua Sabr edelim gönül, ne gelir elden Sabırlı kulunu sevmez mi sultan Yusuf’u kurtardı kuyudan çölden Biri sabır, biri şükür, biri dua Pir Sultan Abdal’ım gönlüme giren Suçluyu suçsuzu bakmadan gören İsteyen kulların muradın veren Biri sabır, biri şükür, biri dua. RE: Pir Sultan Abdal Nefesleri - çerağ - 06-18-2015 04:02 PM Koca başlı koca kadı Sende hiç din iman var mı Haramı helâli yedi Sende hiç din iman var mı Fetva verir yalan yulan Domuz gibi dağı dolan Sırtına vururum palan Senin gibi hayvan var mı İman eder amel etmez Hakk’ın buyruğuna gitmez Kadılar yaş yere yatmaz Hiç böyle kör şeytan var mı Pir Sultan’ım zatlarımız Gerçektir şöhretlerimiz Haram yemez itlerimiz Bu sözümde yalan var mı PİR SULTAN ABDAL RE: Pir Sultan Abdal Nefesleri - çerağ - 06-20-2015 12:23 AM Uyur iken uyardilar Diriye saydilar bizi Koyun olduk ses anladik Sürüye saydilar bizi Halimizi hal eyledik Yolumuzu yol eyledik Her çiçekten bal eyledik Ariya saydilar bizi Hakk'in yoluna dizildik Dost defterine yazildik Bal olduk serbet ezildik Doluya saydilar bizi Pir Sultan Abdal'im sunda Çok keramet var insanda O cihanda bu cihanda Veliye saydilar bizi PİR SULTAN ABDAL RE: Pir Sultan Abdal Nefesleri - çerağ - 06-20-2015 12:24 AM Su kanli zalimin ettigi isler Garip bülbül gibi zareler beni Yagmur gibi yagar basima taslar Dostun bir fiskesi yaralar beni Dar günümde dost düsmanim bell'oldu Bir derdim var ise simdi ell'oldu Ecel fermani boynuma takildi Gerek asa gerek vuralar beni Pir Sultan Abdal'im can göge agmaz Hakk'tan emr'olmazsa irahmet yagmaz Su ellerin tasi hiç bana degmez Ille dostun gülü yaralar beni PİR SULTAN ABDAL RE: Pir Sultan Abdal Nefesleri - çerağ - 06-20-2015 12:24 AM Yine mihman gördüm gönlüm saz oldu Mihmanlar siz bize sefa geldiniz Kar kis yagar iken bahar yaz oldu Mihmanlar siz bize sefa geldiniz Misafir gelirse kismeti bile Misafir Hizir'dir özürünü dile Büyük küçük ani hep Hizir bile Mihmanlar siz bize sefa geldiniz Bir eve kahr olsa misafir gelmez Çalissa çirpinsa eksigi bitmez Çagirsa bagirsa bir ere yetmez Mihmanlar siz bize sefa geldiniz Misafir ask kapisinin dilidir Hizir misafirin gonca gülüdür Tanri misafiri Sah'im Ali'dir Mihmanlar siz bize sefa geldiniz Himmet eyle pirim misafir gele Yavan yasik yiyip yüzümüze güle Pir Sultan uguru tut sen gel eve Mihmanlar siz bize sefa geldiniz PİR SULTAN ABDAL RE: Pir Sultan Abdal Nefesleri - çerağ - 07-05-2015 07:06 PM Yol içinde yol ararsan Yol Muhammed Ali'nindir Yetmisiki dil içinde Dil Muhammed Ali'nindir Hani bizden evvel gelen Bes vaktini tamam kilan On parmagi pinar olan El Muhammed Ali'nindir Varma cahilin yanina Ugrarsin serrin seline Lanet Yezid'in canina, Tem Muhammed Ali'nindir Söyler Pir Sultan'im söyler, Hakk'in birligini birler Dogmus alemlere parlar, Nur Muhammed Ali'nindir RE: Pir Sultan Abdal Nefesleri - çerağ - 07-05-2015 07:06 PM Seyyah olup su alemi gezerim Bir dost bulamadim gün aksam oldu Kendi efkarimca okur yazarim Bir dost bulamadim gün aksam oldu Iki elim kalkmaz oldu dizimden Bilmem amelimden bilmem özümden Akittim kanli yas iki gözümden Bir dost bulamadim gün aksam oldu Yine boralandi daglarin basi Akittim gözümden kan ile yasi Emaneti alir ol veren kisi Bir dost bulamadim gün aksam oldu Bozuk su cihanin pergeri bozuk Yaziktir su geçen ömüre yazik Tükendi daneler kalmadi azik Bir dost bulamadim gün aksam oldu PIR SULTAN'im eydür ummana dalam Gidenler gelmedi bir haber alam Abdal oldum çullar geydim bir zaman Bir dost bulamadim gün aksam oldu RE: Pir Sultan Abdal Nefesleri - çerağ - 07-05-2015 07:07 PM Alçakta yüksekte yatan erenler Yetisin imdada aldi dert beni Basimi alip hangi yere gideyim Gittigim yerlerde buldu dert beni Oturup benimle ibadet kildi Yalan söyledi de yüzüme güldü Yalin kiliç olup üstüme geldi Çaldi bölük bölük böldü dert beni Üstümüzden gelen boran kis gibi Yavru sahin pençesinde kus gibi Seher çagi bir korkulu düs gibi Çagirta çagirta aldi dert beni Abdal Pîr Sultan'im gönlüm hastadir Kimseye diyemem gönlüm yastadir Bilmem deli oldu bilmem ustadir Söyle bir sevdaya saldi dert beni RE: Pir Sultan Abdal Nefesleri - çerağ - 07-08-2015 04:28 PM Her seher vaktinde güller dikelim. Dikip de diktiğimiz yerde bitelim. Bir dal gülün terazisini Hak tutalım. Hü diyelim dem sürelim Ali aşkına. Ali'yel-Mürteza'nın yolu aşkına. Pir Sultan Abdal RE: Pir Sultan Abdal Nefesleri - çerağ - 07-17-2015 02:40 AM İlle de dostun bir tek gülü yaralar beni... Hızır Paşa bir gün Pir Sultan Abdal’ı huzuruna çağırtır. Pir Sultan o sırada dergâhta halkla sohbet etmektedir. Askerler köye gelmeden onların geleceğini anlar. Allah tarafından kendisine ayan olur. Dergâhtakilere, ― Onlar gelmeden, ben gideyim, der. Musahibİ Ali Baba da: ― Pirim sen kal, ben giderim. Sen gidersen köyümüz dağılır, der. Pir Sultan Abdal ise, Ali Baba’ya: ― Sen Hızır’ın zulmüne dayanamazsın, der. Ali Baba, yine de gider. Ali Baba giderken köyün girişinde askerlerle karşılaşır. Askerlere: ― Kimi arıyorsunuz? Niçin geldiniz? Diye sorar. Askerler de: ― Pir Sultan Abdal’ı almaya geldik, der. Ali Baba bunun üzerine: ― Pir Sultan Abdal benim. Hızır beni niçin istemiş? Diye sorar. Askerler, Ali Baba’ya şu cevabı verir: ― Bunu bilmeyecek ne var... Ya asacak, ya zindana atacaktır, derler. Bunları duyan Ali Baba, kendisinin Pir Sultan olmadığını, Pir Sultan’ın köyde olduğunu söyler. Askerler köye girip Pir Sultan Abdal’ı köyden alırlar ve yola koyulurlar. Hızır Paşa, Pir Sultan’ı darağacına gönderirken, çevrede biriken halka zorla Pir Sultan’ı taşlattırır. Pir Sultan’ın musahibi Ali Baba, taş atmaya kıyamadığı için yolda topladığı kır çiçeklerini pirine atar. Ali Baba’nın bu davranışı Pir Sultan’ı yürekten yaralar. Bunun üzerine aşağıdaki deyişi söyler: "Pir Sultan Abdal’ım can göğe ağmaz Hakk’tan emr olmazsa irahmet yağmaz Şu ellerin taşı bana hiç değmez İlle de dostun bir tek gülü yaralar beni" |