Alevi Forum
Rıza lokması, ne anlama gelir? - Baskı Önizleme

+- Alevi Forum (https://www.aleviforum.net)
+-- Forum: Alevi | Alevilik | Ana Forum (https://www.aleviforum.net/Forum-alevi-alevilik-ana-forum.html)
+--- Forum: Alevilik Araştırmaları (https://www.aleviforum.net/Forum-alevilik-arastirmalari.html)
+--- Konu Başlığı: Rıza lokması, ne anlama gelir? (/Konu-riza-lokmasi-ne-anlama-gelir.html)



Rıza lokması, ne anlama gelir? - çerağ - 09-17-2016

Rızalık lokması; Manevi hizmet karşılığı, Pir'e verilen lokmadır.

Imam Cafer-i Sadık Buyruğu’nda; „Ister Pir, ister talip olsun, her an rıza ile(Hoşnutlukla, gönül arzusuyla) hizmet etmelidir“ der. Dolayısiyle yol evlatlarının kendi aralarında rıza oluşturmalı ve bu rızadan da dönmemeleri gerekir. Çünkü Hak Muhammed Ali yolu rıza yoludur, rızasız yol da olmaz. Rıza gönül olayıdır, gönülde ise Hak vardır, Hak’kın evidir. Hak evinde rızalık şartı vardır.

Mürşid Pir ve Rehberin, Hakk yolunda yaptıkları hizmetin mükafaatı; Maddi kazanç elde etmek değildir, Hakk’a manen yakın olmak, O‘nun rızasını, hoşnutluğunu kazanmaktır. Hak yolunda gönül ehli olan erenlerin yemesi içmesi dahi gönül rızalığı ile olmalıdır.

Buyrukta da buyurduğu gibi, Alevi yol önderleri toplumun manevi hizmetlerini; Kendi rızasiyle, isteğiyle yaparlar. Dikkat edilirse burda Kul Hakk’ı söz konusudur. Bir canın diğer bir cana hizmet hakkı geçiyor ve hizmeti yapılan can da buna karşılık olarak kendi rızasiyle gönlünde ne geçiyorsa o mevlayı pirine verir. Yalnız Hak yolunda hizmetkar olan bir pir, arzuladığı veya ihtiyacı olan herhangi bir mevlayı talibinden isteyemez. İstediği andan itibaren o lokma rıza lokması değildir, cerbi bir lokmadır.

Hak yolunda yapılan hizmet ve hizmet şiarımız „el ele el Hak’ka“ olduğu için; Rızalık lokması bir elden alınır ve diğer elden de verilir, verilmesi gerekir. Bu noktayı biraz daha açalım; Pir, aldığı rıza lokmasından kendi giderini karşılar ve kalanını da; Bir fakire, muhtaçlıya, halka hizmet veren vakıflara, kurumlara, vs. bağışlaması gerekir.

Rızalık lokmasını ticari veya geçim kaynağı olarak görülmemelidir. Kişiye veya cebe göre; Zengin, fakir ayrımı yapılması tamamen yanlıştır, suçtur. Bu amaçlı hizmet eden pirler „El ele el Hak’ka“ düsturundaki mesajı anlayamamışlardır veya nefsine uyarak bu mesajı kulak ardı yapmışlardır. Işte bu da kul hakkı demektir. Yenilen lokma, rızasız lokma demektir. Kul görmüyor ama Hakk bilir, görür. Sonuçta hesabı kula değil Allah’a veriyoruz. Ve Alevi paylaşım anlayışıyla da bağdaşmadığı gibi yol erkanında ise, düşkünlük teşkil eder.

=Seyyid Hakkı=