Alevi Forum
Mersin Cemevi’nde hoşgörü buluşması - Baskı Önizleme

+- Alevi Forum (https://www.aleviforum.net)
+-- Forum: Alevi | Alevilik | Ana Forum (https://www.aleviforum.net/Forum-alevi-alevilik-ana-forum.html)
+--- Forum: Alevi Haber (https://www.aleviforum.net/Forum-alevi-haber.html)
+--- Konu Başlığı: Mersin Cemevi’nde hoşgörü buluşması (/Konu-mersin-cemevi%E2%80%99nde-hosgoru-bulusmasi.html)



Mersin Cemevi’nde hoşgörü buluşması - Admin - 09-28-2013

Cemevi buluşmasında farklı kültürlerden onlarca temsilci aynı mesajı verdi: “Farklılıklar, zenginlik olarak görülmeli. Hoşgörü, kâğıt üstünde kalmasın. Cami ve cemevi projesiyle birlikteliğimizi perçinleyelim.”

Mersin, farklı kültürleri bir araya getiren önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Kültürlerarası Diyalog ve Hoşgörü Merkezi Derneği (MEKADİM) ile Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi, cemevinde ortak program düzenledi. Etkinliğe katılan farklı kültürlerden onlarca temsilci, konuşmalarında hoşgörü ve barış mesajları verdi.

Alevi dedesi Hasan Kılavuz’un yaptığı duanın ardından yemekler yendi, semah gerçekleştirildi. Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şube Başkanı Hüseyin Ali Baysal, kültürlerarası diyaloğun, önyargıların giderilmesi için bir adım olacağını söyledi. Alevi-Bektaşi düşüncesinin yüzyıllardan beri barıştan yana olduğunu, sevgi ve hoşgörü hamuruyla bütünleştiğini ifade etti.

MEKADİM Başkanı Sebahattin Batmaz da ülkedeki inanç, mezhep, etnisite ve kültürleri zenginlik bildiklerini kaydetti. Bu nedenle ayrışma yerine birleşmeyi, kin ve nefret yerine sevgiyi, önyargı yerine diyaloğu geliştirmek istediklerini dile getirdi.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Genel Başkan Yardımcısı ilahiyatçı-yazar Cemal Uşak ise Ortadoğu’da son günlerde mezhep çatışmasının körüklendiğine dikkat çekti. Allah’ın iradesinin çok kültürlülükten yana olduğuna işaret eden Uşak şöyle konuştu: “Allah isteseydi, hepinizi bir millet yapardı. Hepinizi Alevi veya Sünni yapardı. O ki dünyada yaygın olan çok dillilik, çok kültürlülük, çok dinlilik, çoğulculuk Rabb’in tercihi, biz ne yapabiliriz ki. O zaman bu çoğulculuğa göre yaşamayı içimize sindirmemiz gerekiyor.”

Mersin Ortodoks Kilisesi Ruhani Reisi Coşkun Teymur da programda bir konuşma yaptı. Temur, ‘korku seslerinin yükseldiği’ son günlerde böylesi bir buluşmanın daha da anlamlı olduğunun altını çizdi: “Hangi dinden olursa olsun hiçbir insan, kendine has özel bir Tanrı’dan bahsetmiyor. Bu buluşma çeşitli renkleri ile bu gerçeği dile getirmektedir.”

Avrupa Konseyi Türkiye Romanlar Temsilcisi Özcan Purçu da etkinliğe katılanlar arasındaydı. Dünyanın savaşmaya değmeyecek bir yer olduğunu belirten Purçu şu mesajı verdi: “Ömrümüz çok kısa. Onun için hepinizi barışa, hoşgörüye davet ediyorum. Hoşgörüsüz toplumlar savaşa meyilli toplumlardır. Birbirimize karşı hoşgörüyle davranalım. Dünya ancak o şekilde yaşanılabilir.”

Barış ve diyaloğun önemine dikkat çeken bir diğer isim de Latin İtalyan Katolik Kilisesi rahibi Pavel Şzymala’ydı. İtalyan rahip, bu konular üzerinde her zaman konuşabileceklerini, bu nedenle her zaman farklı kültürler, insanlar, ırktan ve dinden insanlarla bir araya gelebileceklerini vurguladı.

Cemevi buluşmasında son olarak Alevi Dedesi Hasan Kılavuz söz aldı. Kılavuz, hoşgörü mesajlarının kâğıt üzerinde kalmasını eleştirdi. Programın, diyaloğun uygulanabilir olmasına vesile edilmesini istedi: “Son günlerde cami ve cemevi projesi tüm ülkemizin gündeminde. İşte böyle olursa beraberlik ve birliktelik sağlanır.”

zaman