Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Malatya Arguvan Karahöyük Köyü
#1

Karahüyük;Malatya ili hiterlandi içerisinde kaldigindan,Dogu Anadolu bölgesinin güney batisinda yukari Firat havzasinin üst platolari olusturan yaklasik 1300-1350 m.lik yükselti alan içerisinde yer alir.Arguvan ilçesine 7 km uzaklikta olan Karahüyük bir iki derece sapma ile 38,18 dogu enleminde ve 38,21 kuzey boylaminda bulunur.

Bölgenin Yukari Firat Havzasini olusturan Malatya hiterdalinin ve dolayisi ile Karahüyük`ün de üçüncü jeolojik çagda olustugu sanilmaktadir.
1300-1350 m. yükseklikte plato alaninda yer bulan Karahüyük kismi engebeli ,yer yer önemsiz mahalli isimlerle taninan yükseltisi az tepeciklerden olusan bir arazi yapisina sahiptir.Karahüyükle en yakin dag Ermisli(Germisi) köyünde bulunan 2395 m. yüksekligi olan Göldagdir.

KARAHÖYÜK`ÜN TARIHÇESI

Karahüyük ismi nereden dogmustur?
Yazili ve yazisiz tarihte Karahüyükle ilgili bir isim belgesine rastlanmamistir. Karahüyük ismi öyle saniliyor ki, Türklerin Anadolu`yu ele geçirmesi ve ele geçirdigi yerlere, bölgelerinin özelligini içeren Türkçe adlar vermesinden almis olmalidir.Bu nedenle ismi içersinde bulunan hüyük(Asar) ile özdeslestirilmis oldugundan Karahüyük adi verildigi kuvvetle muhtemeldir.Bazi Osmanli kayitlarina göre;özellikle tapu ya da nüfus müdürlüklerinde Karahüyük`ün bölgede bulunan büyük sancaklara kayitli oldugu görülmüstür. Bir zaman Diyarbakir Beylerbeyligine bagli olan Ergani sancagi içerisinde; bir zaman Harput Beyligine bagli Maden ilçesi nüfusu içerisinde gösterilmistir. Malatya il olduktan sonra Karahüyük`de Tahir(Arguvan) nahiyesine alinmistir. Nihayet 1954 yilinda Tahir adi Arguvan olarak degistirilerek kaza merkezine dönüstürülünce Karahüyük`te bugünkü konumu ile Arguvan`in bir köyü olarak kalmistir.

ÖN TARIHTE KARAHÖYÜK
Karahüyük`ün tarihi geçmisi Malatya ve yöresi ile iç içe görülmektedir.Bölgede yapilan yüzey arastirmasi sonucu üç tür seramik örnegi bu bölgenin Milattan Önce(M.Ö.) bes bin yilinda iskan gördügünü dogrulamistir.Yörenin ana seramigi tek renk olup;ateste az pisirilmis koyu astarlidir.Bu seramik yaninda ithal mali oldugu sanilan Halef(Suriye) tipi seramige Hekimhan Kuyuluk Hinsor yaninda Karahüyük`te de sikça
rastlanmistir.Buradan yola çikarak Karahüyük`te ilk yerlesimin M.Ö. bes binde oldugu söylenebilir.M.Ö.üç binde seramikte genellikle elle yapim görülür.Hamuruna ince kum karistirilan seramik siyah astarlidir.Bu tür seramik Anadolu`da Kirbet Kerat olarak bilinir. Bununda bolca örnegi Karahüyük`te bulunmustur.Bu da demektir ki Karahüyük M.Ö. üç binde önemli bir yerlesim konumunda idi.Bir süre suskun duran Karahüyük tekrar M.Ö. 2200-2100 yillarinda Eski Tunç III. evresinde karsimiza çikmaktadir.

Bu dönemi en iyi tanimlayan obje olarak seramik karsimiza çikmaktadir.Bu seramigin belirgin özelligi devetüyü ve pembemsi renkte olup,üzerinde süslemeler mat olarak kahverengi,siyah renklerle yapilmistir.Yapilan süsler genis bantlar seklinde olup,kabin üst kisminda yer almaktadir. Yine bu dönemi vurgulayan tunç bilezikler,halkalar ve yüzükler azda olsa ölü hediyesi olarak bulunmustur. Uzun bir süre Anadolu bütünlügü içinde sessizce yer alan Karahüyük nihayet Geç Hitit beylikleri döneminde tekrardan canlandigi görülmektedir. M.Ö. 1000-700 yillarini içeren dönemde Karahüyük`te bazi önemli Hitit hiyeroglifi(resim yazisi) kitabe bulunmustur. Ayrica yine bu döneme ait kabartmali tas dikmeler bulunmustur. Her iki eserden de anlasilacagi gibi Karahüyük tarihteki önemini Hititler döneminde de vurgulamistir.Hititler döneminden sonra tüm bölge sirasi ile Asur,Urartu,Med,Pers,Iskender Imparatorlugu Varisi Seleskoslar,Roma ,Bizans,Selçuklu,Danismend,Memlük,Sasani,Emevi,Abb asi v.s. devlet ve devletçikler arasinda durmadan el degistirmis durmus.Sonunda Osmanli Padisahi Yavuz Sultan Selim 1517 yilinda Malatya ve havalisini Osmanli topraklarina katarak kargasaya son vermistir.Günümüze kadar bir Türk köyü yerlesimi olarak Karahüyük varligini sürdürmüstür.

alevi köyleri
Cevapla
#2

Arguvan Karahöyük'ün yüz yıllık püğeri (pınarı)

Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular / Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
Son Yorum Yazar: çerağ
08-22-2019, 03:46 AM
Son Yorum Yazar: çerağ
05-27-2018, 02:51 AM
Son Yorum Yazar: çerağ
09-22-2017, 12:37 AM
Son Yorum Yazar: çerağ
08-08-2015, 08:36 PM
Son Yorum Yazar: Admin
05-02-2015, 02:13 PM
Son Yorum Yazar: bektasi
05-29-2013, 10:23 AM

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi