Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Okula Dönüşle İlgili Tavsiyeler (1. Bölüm)
#1

Aşağıdaki sağlık ve güvenlik tavsiyeleri Amerikan Pediatri Akademisi’nden alınmıştır.

İlk Günü Kolaylaştırmak


Ebeveynler, yardım istemek için ilk okul gününün bitmesini beklemek zorunda olmadıklarını hatırlamalılar. Okullar, çocukların özel ihtiyaçları dahil olmak üzere ebeveynlerin ya da çocukların herhangi bir endişesiyle ilgilenmek için yaz boyunca (ya da belli aylarda) açık. Yardım almak için en iyi zaman, okulun açılmasından bir-iki hafta önce olabilir.
Okul, sınıf ya da öğretmen değişimi gibi yeni durumlar, çoğu çocuğun gerilmesine sebep olur. Bu, herhangi bir yaşta meydana gelebilir. Eğer çocuğunuz gergin görünüyorsa, içine gireceği yeni durumu prova etmek işe yarayabilir. Okulun ilk gününden önce, çocuğunuzu yeni okuluna ya da sınıfına küfürlü içerikürün. Onlara, okulun ilk günü için tedirgin hisseden başka bir sürü öğrenci olduğun hatırlatın. Öğretmenler öğrencilerin gergin olacaklarını bilir, herkesin mümkün olduğunca rahat hissetmesini sağlamak için ekstra çaba sarf ederler. Çocuğunuz tedirgin gözüküyorsa, neden endişelendiklerini sorun ve bu durumla başa çıkabilmeleri için sorunu çözmelerine yardım edin.
Sınıftaki ilk günleriyle ilgili olumlu beklentiler oluşturmak için okula başlamanın iyi yönlerine dikkat çekin. Eski arkadaşlarını görecek, yeni arkadaşlarıyla tanışacaklar. Geçmiş okul hayatlarında ya da arkadaş gruplarıyla yaşadıkları olumlu tecrübelerden bahsedin.
Mahallenizde, çocuğunuzla birlikte okula yürüyecek ya da okul servisine binecek başka bir çocuk bulun.
Gideceği okul çocuğunuz için yeniyse, oryantasyonlara katılmaya özen gösterin ve ilk günden önce okulu gezin. Okulun açılmasından birkaç gün önce çocuğunuzu okula küfürlü içerikürün. Bahçede oynamasını sağlayın ki yeni ortamına kısa sürede alışabilsin.
Eğer gerekli görüyorsanız, çocuğunuzu ilk gün okula siz küfürlü içerikürün ve okuldan siz alın. Yaşanabilecek gereksiz stresten kurtulmak adına ilk gün okula erkenden gidin.
Günün başında ya da sonunda çocuğunuzun öğretmeniyle mutlaka temas kurun ki çocuğunuza okul sürecinde ne kadar destekleyici olmak istediğinizi bilsin.
Çocuğunuzun yeni uyku düzenini, okul başlamadan bir hafta önce başlatmayı düşünün. Böylece okulun ilk günleri sıkıntı çekmez.


Sırt Çantası Güvenliği


Geniş, yastıklı omuz askıları ve yastıklı sırtı olan bir çanta seçin.
Çantayı çok doldurmayın, hafif olsun. Çantayı, içindeki tüm bölümleri kullanacak şekilde düzenleyin. Ağır eşyaları sırt merkezine en yakın olacak şekilde koyun. Çanta, çocuğunuzun ağırlığının yüzde 10’u ila yüzde 20’sinden daha ağır olmamalıdır. Her hafta çocuğunuzla birlikte çantaya göz atın ve çantayı hafifletmek adına gereksiz eşyaları çıkarın.
Çantasının iki askısını da her zaman takması gerektiğini çocuğunuza hatırlatın. Çantayı tek omuzda taşımak kasları zorlayabilir.
Çantayı, en alt tarafı çocuğunuzun beline gelecek şekilde ayarlayın.
Eğer okul müsaade ediyorsa, çekçekli çanta almayı değerlendirin. Bu tür bir sırt çantası, ağır yük taşımak zorunda olan öğrenciler için iyi bir seçenek olabilir. Unutmayın; çekçekli çantaların merdiven çıkarken yine de taşınması gerekir, karda zor hareket eder ve bazı dolaplara sığmayabilirler. Sırt çantası güvenliği konusunu çocuğunuzla birlikte gözden geçirin.


Okula Gidiş-Geliş

Temel kuralları çocuğunuzla birlikte gözden geçirin ve herhangi yeni bir rota ya da ulaşım yöntemini önceden deneyin:

Okul Servisi

Çocukların servise binişi ve servisten inişi, servise ve okula güvenli erişim sağlayan noktalarda gerçekleşmelidir.
Çocuğunuza, servise yaklaşmadan önce servisin durmasını beklemesi gerektiğini hatırlatın.
Çocuğunuzun servis sürücüsünü görebileceği bir yerde durduğundan emin olun (tabii bu, sürücünün de çocuğunuzu görebileceği anlamına geliyor).
Çocuğunuza, olması gerektiğinin aksine trafiğin durmaması ihtimaline karşın karşıdan karşıya geçerken iki yöne de bakması gerektiğini hatırlatın. Okulun ilk gününden önce çocuğunuzla birlikte karşıdan karşıya geçme alıştırmaları yapın.
Çocuğunuz servisin içinde dolanmamalıdır.
Çocuğunuzun servisinde koltuklarda emniyet kemeri mevcutsa, çocuğunuzun bu kemeri hareket hali boyunca taktığından emin olun (Serviste emniyet kemeri yoksa, okulu kemerleri olan servisler satın alması ya da kiralaması için teşvik edin).
Okulun, serviste yemek yemekle ilgili kurallarını öğrenin. Serviste yemek yemek, alerji sahibi öğrenciler için problem oluşturabilir ve araçlarda zararlı böceklerin türemesine yol açabilir.
Çocuğunuzun serviste acil durum oluşturabilecek kronik bir rahatsızlığı varsa, ilk günden önce acil durum planı oluşturmak için okulun sağlık personeliyle birlikte çalışın.


Araba

Tüm yolcular emniyet kemeri takmalı, çocuklar yaşa ve bedene uygun araba koltuğu ya da bebek koltuğu kullanmalı.
Çocuğunuz mümkün olduğu sürece emniyet kemeri takmalı ve sonrasında emniyet kemerli yükseltici koltukta seyahat etmelidir. Koltuğun izin verdiği maksimum boya ve kiloya ulaştığında, çocuğunuz yükseltici koltuk için hazır demektir.
Çocuğunuz, aracın kendi koltuğundaki emniyet kemeri tam uyana dek (genelde 8 ila 12 yaş arası) emniyet kemerli yükseltici koltukta seyehat etmelidir. Bu, çocuğunuzun, emniyet kemeri boynuna ya da omzuna değil göğsüne denk gelecek kadar uzadığı anlamına gelir.
13 yaşından küçük her çocuk araçların arka koltuğunda oturmalıdır. Arka koltuğa sığmayacak kadar çok çocukla yolculuk yapmak zorunda kalırsanız, ön koltuğu mümkün olduğunca arkaya itin ve emniyet kemeri tam uymuyorsa çocuğun yükseltici koltukta oturmasını sağlayın.
Emniyet kemeri kullanımını talep etmeli, ergen yolcuların sayısını kısıtlamalısınız ve bir şeyler yiyip içmeye izin vermemelisiniz. Sürücünün dikkatini dağıtacak telefon konuşmalarına (hoparlörde olsa bile) ve yazışmalara müsaade etmemelisiniz.


Okula Yürümek

Çocuklar genelde 9 ila 11 yaştan itibaren okula yürümeye hazırdır.
Çocuğunuzun okul yolunun güvenli ve her kavşakta öğrencilerin karşıdan karşıya geçişinden sorumlu biri olduğundan emin olun.
Mahallenizde, çocuğunuzun okula birlikte yürüyebileceği çocukları belirleyin. Trafik akışının daha yoğun olduğu mahallelerde, “yürüyen okul servisi” oluşturulabilir. Bu yöntemde bir grup çocuk okula bir yetişkin eşliğinde yürüyebilir.
Çocuğunuzun yaya becerileri konusunda gerçekçi olun. Çünkü, küçük çocuklar düşünmeden hareket edebilir ve trafikte daha az dikkatlidir. Çocuğunuzun yetişkin gözetimi olmaksızın okula yürüyüp yürüyemeyeceğini dikkatlice düşünün. Eğer eve dönüş yolu çocuğunuzun yürümeye hazır olmadığı daha işlek caddelerden geçiyorsa, yetişkin bir arkadaşın ya da kardeşin ona eşlik etmesini sağlayın.
Çocuklarınız küçükse ya da yeni bir okula gidiyorsa, güzergahı anladıklarından ve güvenle yürüyebileceklerinden emin olana dek onlarla siz yürüyün ya da başka bir yetişkinin eşlik etmesini sağlayın. Çocuğunuzun okula giden yolda karşıdan karşıya geçmesi gerekiyorsa, okul başlamadan önce güvenli karşıya geçme alıştırmaları yapın.
Parlak renkli kıyafetler ya da yansıtıcı yelek ve kol bandı gibi görünürlüğü artıran eşyalar çocuğunuzu sürücülere daha görünür kılacaktır.


Okul Günü Yemek Yemek


Araştırmalar besleyici bir kahvaltı yapan çocukların daha verimli olduğunu gösteriyor. Okulda daha başarılı oluyorlar, daha fazla konsantrasyona ve enerjiye sahip oluyorlar. Bazı okullar çocuklara kahvaltı temin ediyor ancak, sizin okulunuzda böyle bir uygulama yoksa çocuğunuzun protein içeren bir kahvaltı yaptığından emin olun.
Çoğu okul, yemekhane menüsünü düzenli olarak evlere gönderir ya da web sitesi üzerinden yayımlar. Bu bilgiden yola çıkarak, çocuğunuz tercih etmediği yemeklerin çıktığı gün evden yemek küfürlü içerikürebilir.
Açlık, çocukların sınıftaki performansını etkiler.
Yemekhanedeki ve yemekhane dışında okuldaki yiyecek seçeneklerini inceleyin. Çocuğunuzun okulunun sağlık politikasını öğrenin ve bu konuyla ilgilenmek üzere okul gruplarına dahil olun. Ayrıca, çocuğunuzun okul yemeğini evde hazırlıyorsanız besin değerlerini dikkate almayı unutmayın.
350 ml’lik her içecekte yaklaşık 10 çay kaşığı şeker ve 150 kalori vardır. Günde bir kutu gazlı içecek içmek, çocuğunuzun obezite ihtimalini yüzde 60 oranında artırır. Çocuğunuzun öğle yemeği için su, uygun miktarda meyve suyu ya da az yağlı süt ürünleri gibi sağlıklı seçeneklere yönelin.


Yazının ikinci bölümünde neler var: Çocuğunuz zorbalığa maruz kaldığında ya da zorbalık yapan kişi çocuğunuz olduğunda neler yapmalısınız? Okul öncesi ve sonrası çocuk bakımı, uyku düzeni, ödev ve ders çalışma alışkanlıkları…


Kaynak:egitimpedia.com/okula-donusle-ilgili-tavsiyeler-1-bolum
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular / Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
Son Yorum Yazar: çerağ
09-10-2018, 01:11 AM

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi