Alevi Forum

Tam Versiyon: Hubyar Vakfı'ndan önemli bir çalışma
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.

çerağ

Hubyar Vakfı tarafından koordine edilecek olan ve Tunceli Üniversitesi’nin bilimsel-akademik boyutta destek vereceği “Tarihsel, İnançsal ve Kültürel Boyutlarıyla Hubyar Ocağı" adlı önemli araştırma hayata geçiriliyor.

Başlatılacak olan bu büyük çalışma sebebiyle Hubyar Vakfı tarafından bugün İstanbul’da Ataşehir’de Sheraton Grand Otel’de başlayan, geniş katılımlı bir açılış ve tanıtım toplantısı düzenlendi.

Hubyar Vakfı’ndan yapılan açıklamada toplantıya Türkiye’nin başta Tokat olmak üzere Tunceli, Amasya, Eskişehir, Kütahya, Afyonkarahisar, Balıkesir, Gaziantep, Ordu, Samsun, Düzce, Zonguldak, Erzincan, Adıyaman, Ankara, Sivas, Çorum, Yozgat, İzmir gibi onlarca ilinden Alevi-Bektaşi inanç önderleri ve kurum temsilcileri katıldı.

Toplantıya Türkiye dışından Arnavutluk, Bulgaristan-Deliorman ve Yunanistan-Batı Trakya’dan Alevi-Bektaşi inanç mensuplarının Organizasyona başta Tunceli Üniversitesi’nden rektör Prof. Dr. Ubeyde İpek’in başkanlığında akademisyenlerden oluşan bir heyetin yanı sıra , bürokrasinin, iş dünyasının ve siyasetin farklı kesimlerinden de geniş bir katılım oldu.

Açıklamada üç yılda tamamlanması planlanan çalışma bağlamında Hubyar Ocağı mensuplarının yaşadığı onlarca ilin yüzlerce köyünde alan çalışmaları yapılıp diğer taraftan başta Osmanlı arşivleri olmak üzere konu ile alakalı tüm tarihi belgelerin taranarak kayıt altına alınacağını aktarıldı.
Hubyar Vakfı kurucu genel başkanı Cemal Coşkun'nun verdiği yazılı bilgide Hubyar Sultan’ın Horasan’dan Anadolu’ya Ahmed Yesevi’nin şahsında tarihi-karizmatik temsilini bulan Horasan tasavvuf geleneğini, Ehl-i beyt ve On İki İmamlar merkezli Alevi inancını temsil etmek üzere geldiği, kendisine irşat ve iskan yurdu olarak da Tokat-Tozanlı vadisinin verildiği, Hubyar Sultan’ın bu misyonla Tozanlı’ya gelerek tarihteki adıyla Gürgençukuru bugünkü adıyla Hubyar köyünü kurarak burada ocağını uyandırdığı belirtildi.

Devamında Hubyar Ocağı ile ilgili şu bilgiler verildi:
“Hubyar Ocağı, Tokat merkezli bir inanç-dede ocağı olup Tokat’ta yüzlerce yerleşim biriminde temsilcileri bulunan önemli inanç merkezlerindendir. Hubyar Ocağı ana etkinlik sahası olarak Tokat coğrafyasından beslenmekle birlikte tarihsel inançsal uzantıları Sivas, Yozgat, Amasya, Çorum, Samsun, Erzurum, Tunceli, Kocaeli ve Manisa bölgelerine kadar ulaşmaktadır. Dolayısıyla bu ocak üzerine gerçekleştirilecek çalışma sadece Tokat bölgesi ile ilgili bir tespit olmayıp Karadeniz, İç Anadolu, Marmara, Ege ve Doğu Anadolu bölgelerine ait Alevilik algılayışlarını da içermektedir.

Hubyar Ocağı'nın demografik tabanı yaklaşık olarak 1 milyonluk bir kitleyi kapsamaktadır. Anadolu’da yerleşik Alevi nüfusun 15-20 milyon aralığında olduğu olasılığından hareket ederek Hubyar ocaklılarının genel Alevi nüfus oranının yüzde 5-7’sine tekabül ettiği tahmin edilmektedir. Hubyar Ocağı bu demografik özelliğiyle Anadolu’daki en önemli Alevi inanç-dede ocaklarındandır. Yüzyıllar ötesinden günümüze Hubyar Ocağı'nda ocaklı dede ocaklı talip diyaloğu, inançsal pratiklerin orijinal yapısı tarihsel ve dinamik şekliyle sürdürülmektedir. Bu yanıyla Hubyar Ocağı geleneksel ve tarihsel Aleviliğin unsurlarını bünyesinde toplayan bir inanç kurumudur."

CHP'Lİ VEKİLLER VE YÖNETİCİLER DE TOPLANTIYA KATILDI
Yapılan toplantıya CHP İstanbul milletvekilleri Barış Yarkadaş, Yakup Akkaya, Onursal Adıgüzel, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz,CHP PM Üyesi Kadir Gökmen Öğüt ve CHP Sultanbeyli İlçe Başkanı Murat Kantekin de katıldı.

http://www.alevi-haberleri.com/hubyar-va...-h2224.htm

alevi haberleri