Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dersim Katliamı
#1

Konuya girmeden önce şunu söylemek isterim ki Dersim katliamı Atatürk'ün suçu değildir ve bu katliam Atatürk'ün rızası, isteği altında olmamıştır. Savaşlarda düşmana bile merhamet gösteren bir önder, kendi halkını göz göre göre katletmez. O her zaman aydınlık bir Türkiye yapmak için uğraşırken "katliam" adı altında yakıp yıkmak gibi bir çağ dışılığı yapmış olarak gösterilemez. İnönü tarihte Atatürk'ün dostu olarak bilinsede, hiç bir zaman dostu değil sinsice düşmanı olmuştur. Ve Atatürk'le halk arasındaki bağları yok etmek, tek kişi olarak kalmak istemiştir. Dersim'de olan jandarma karakolu ve hak arasında çatışmayı fırsat bilip Atatürk hasta yatağında yatarken ona dış sebepleri bahane ederek boş kağıt imzalatmışlardır. Dersim tehciri kararını basına vermişlerdir.Ve bu olayla Atatürk'e dersim terörünü yıkmış oldular. İstedikleri gibi halk Atatürk'ü suçlu bildi.

Dersim katliyamı nedir?
Dersim katliyamı Tunceli ili'nde 1937 yılında merkezi hükümetle Dersim aşiretleri arasındaki anlaşmazlıklar sonucu yaşanan olayların genel adıdır. Dersim'de mutlak devlet hakimiyetini sağlamak için Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düzenlenen harekât ise Dersim Harekâtı'dır.

Dersim olayları İsyan
İhsan Sabri Çağlayangil'e göre, 1937 yılında Atatürk Singeç Köprüsü'nün açılışını yapmak üzere Dersim'e gelecekti. Bu köprünün bir ucunda güvenliği sağlamak amacıyla bir askeri karakol bulunuyordu. İsmail Hakkı adlı bir teğmen'in komutasındaki karakola isyancılar tarafından saldırı düzenlendi. Karakol yakıldı ve 33 askerin tümü öldürüldü.

27 Mart 1937 tarihinde Tunceli-Erzincan yolundaki bir köprü Haydaran ve Demanan aşiretleri tarafından yakılır. Diğer Türk Birlikleri ile bağlantı kurulmasın diye kürtler tarafından bölgenin telefon hatları kesilir. Jandarma birliklerine pusu kurulur. Pax bucağı karakoluna baskın düzenlenir. Seyit Rıza bizzat Sin Karakolu'nun da basılması için asi milislere emir verir. Bölgedeki 9. Seyyar Jandarma Taburu'na da baskın düzenlenir. Kendi vatandaşlarından kurulu düzensiz gerilla kuvvetlerine karşı savaşmak üzere eğitilmemiş ve bu yönde bir hazırlığı olmayan askeri kuvvetler kendilerini korumakta zaafiyet içine düşerler. Birçok askeri birlik basılarak askerler öldürülür ve yaralanır. Asiler Mazgirt Köprüsü'nü tahrip ederler.

Dersim olaylarının sonuçları
Hukukçu yazar Hüseyin Aygün, Dersim Harekâtı ve sonuçları hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı bir araştırma olarak nitelendirilen Dersim 1938 ve Zorunlu İskân adlı kitabında, isyanın açıkça kışkırtılarak çıkarıldığını, Cumhuriyet dönemi ayaklanmaları içerisinde sivillere yönelik eziyetin ve kıyımın en şiddetlisine uğradığını, ardından da isyancılarla beraber aileleri ve hatta isyana iştirak etmeyenlerin eziyete ve kıyıma maruz kaldığını, binlerce sivil vatandaşın öldürülmüş ve kalan on binlercesinin de sürgün edilmiş olduğunu belirtmiştir.

Askerî harekât, her ne kadar bazı aşiretleri sürgün etse de, harekât 1938 yılının sonuna doğru sona ermiştir. Harekât sonucunda 13.160 ile 40.000 arasında sivil ölürken, 2248 hane, 11.818 kişi başka yerlere sürgün edilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 23.11.2011 tarihinde AK Parti'nin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda Başbakanlık'ın Dersim olayları ile ilgili arşivini açıklayarak yaptığı konuşmada, 9 Ağustos 1939 tarihli bir belgede Dersim’de 13 bin 806 kişinin öldürüldüğünün ifade edildiğini, 23 Aralık 1938 tarihli bir başka belgede 11 bin 683 kişinin sürüldüğünü anlatan, altında İsmet İnönü’nün ve İskilipli Atıf Hoca’yı düzmece kararla İdam eden kişi olan Bayındırlık bakanı Ali Çetinkaya'nın imzası bulunan karardan söz ederek yaşananlar için devlet adına özür dilemiştir.
Bul
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi