Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Aşure Lokmasının Yapılması Ve Yedirilmesi Nasıl Yapılmalıdır?
#1

Aşure Lokması İmam Üseyin'in Yası matem orucunun bittiği tarih olan 16 Mart - 31 Mart tarihleri arasındaki günlerde Kurban Lokması ile beraber yapılır.

Çorbanın içine atılan malzeme 12 parçadan oluşur. Bunlar;

1) Yarma
2) Nohut
3) Kuru fasulye
4) Fındık
5) Ceviz içi
6) Şeker
7) Tuz
8) Tarçın
9) Karabiber
10) Hurma
11) Amasya Elması
12) Çekirdeksiz sarı üzüm


Çorba piştikten sonra kesilen kurban eti, kavurma veya haşlama yapılarak, yanına hiçbir şey eklenmeden sadece çorba ile lokma beraber verilir. Bu çorba yukarıda belirtildiği gibi normal yemek olarak verilmediği gibi art niyetli olan, saygısı ve inancı olmayan insanlara zorla yedirilmez.


Allah rızası ve Hz. Üseyin'in canı için verilen bir çorba olduğundan, yani değeri yüce olduğundan, insanların ayaklarına ve evlerine küfürlü içerikürülmez. Ev ev çorba dağıtılması günahtır. Herkesin kendi evinde yapıp yedirmesi sevaptır. Lokmasız ve oruçsuz kesinlikle, kendi istediği gibi çorba pişirilmez.

Çorbanın, oniki malzemeye bağlanarak pişirilmesi gerekir. Bunun dışında gelişi güzel malzemeler konmaz.

Zöhre Ana, Ali Pirimdir Yolu Bizimdir; Sayfa:77-78

http://www.zohreana.com/ali-pirimdir-yolu-bizimdir



alevilik
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular / Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
Son Yorum Yazar: çerağ
03-11-2016, 05:05 AM
Son Yorum Yazar: çerağ
12-21-2015, 10:26 PM

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi