Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Alevi nedir?
#1

Aleviliğe farklı tanımlar, farklı anlamlar yükleyenler, Aleviliği siyasi menfaatlerine göre bükmek isteyenler ve Alevilik hakkında bilgi sahibi olmayanlar bu eksikliklerini Zöhre Ana’nın verileriyle kapatırlar umarım.Zöhre Ana, Aleviliğin serçeşmesidir. Zöhre Ana, Muhammed- Ali’nin dilidir.

Bu verilere göre Aleviliğin temel kaynakları ve esasları gayet açıktır:

1- Bu yol, Muhammed- Ali Yolu’dur. Hz. Muhammed ve Hz. Ali birbirinden ayrı tutulamaz.
“Muhammed – Ali yolu, Allah’ın, bizlere ışık tutması için, Muhammed’i rehber, Ali’yi mürşit kapısı olarak bildirmesidir.”

2-Muhammed- Ali tarafından İnsanlığa miras bırakılan Alevilik yolunu Kırklar
Dergahı ibadetleriyle süren Pir İmam Cafer’dir. Alevilik yolu olan Caferilik dışındaki mezhepler sonradan ortaya çıkan yanlış inanışlardır.

3- Aleviliği İslam veya Müslümanlık adı altında kategorize etmeye kimsenin hakkı yoktur. Aleviliğin ibadetleri Kırklar Dergahı’ından miras kalmıştır.
Bu mirası Allah’ın gönderdiği ermiş ve dervişleri sürdürmüştür.

4- Alevilik; aydınlık, çağdaş ve insana değer veren bir yoldur.
Hacı, hoca, molla, şeyh, şıh yolu değildir. Büyü, muska, fal, medyumculuk ve üfürükçülük hurafedir. Bu yolla insanların istismar edilmesine karşıdır.

5- Mezhep ayrılığı ilk kez Mavya zamanında, Ehlibeyt’e zulüm edilerek ortaya atılmıştır. Birliğin yolu Alevilik olup, ayrımcılığın kaynağı Muaviye siyasetidir.

6- Alevilik; Muhammed- Ali, Oniki İmam ve Ehlibeyt yoludur. Bu yolun adı Müslümanlık değil “Allah’a Giden Yol’dur.

7- Şahımerdan Ali, İnsanlık sancağı’nı çeken ve binbir donda baş gösteren Allah’ın Aslanı’dır. Muhammed Rehber, Ali Mürşit’tir. Muhammed’e Kuran, Ali’ye Zülfikar inmiştir.
“Bizim sevgimiz, aşkımız, pirimiz, ışığımız, mürşit kapımız Hazreti Ali’dir.”

8- Alevilik inancında dil- din- ırk ayrımcılığı yoktur. Hak katında herkes kendi günahından sorulur. Allah düşmanları, kıskançlık, fesatlık ve dünya saltanatı için Ehlibeyt’e zulüm yaparak bu yolu yok etmeye çalışmışlardır.

9- “Gerçek ölmez don (beden) değişir.”
Asılan, kesilen, sürgün edilen Evliyalar; beden değiştirerek Anadolu’nun dört bir tarafından Allah’ın insanlara gönderdiği ışık olarak gelmiş, kerametleri ve ibadetleriyle bu yolu yaşatmışlardır.

10- Evliyalar her dönemde gelen Allah’ın lütuflarıdır.
Bu dönemde de Zöhre Ana olarak gelmiştir.
“Ermişe yaş sorulmaz, baş sorulur. Erkek, kadın diye bir ayrım yapmaya kimsenin hakkı yoktur. Çünkü veren, ilahi gücü büyük, Allah’tan okuyandır. Allah, evliyanın dilindedir. Onun ilim deryası, imanı, kuranı, Allah’tandır. Allah ilmi, evliyanın derya ummanıdır, Hak nefesini dilinden dökmesidir Hak’tan gelen Hak’tır ve derya ummandır.

11-Alevilikte ibadet yeri cemevidir.
“Semah”, evliyanın Hak aşkıyla coşup, kolunu kanadını çırparak uğunmasıdır ve Kırklar katında en büyük ibadetten biridir. Çünkü Hak semasıdır. Bu kutsal ibadet, bir takım insanlar tarafından layık olmayan yerlerde, (mesela, eğlence yerlerinde, gösteri amaçlı, halk oyunlarına benzetilerek) uygulanmamalıdı r. Semah, Muhammed – Ali yoluna yakışan bir ibadettir. Bu yola gönül veren insanların ibadet için toplandıkları yere de Cemevi denir.”

12- Alevilikte namaz vardır.
“Abdest ve namaz, Muhammed – Ali’nin, onlara gönül veren ve onların yolundan gitmek isteyen insanlara bıraktığı bir ışıktır, ibadettir. Gerçek ibadetlerden de insanlığa zarar gelmez.”

13- “Batın” ve “Batıl”
“Batın yolu” dedikleri söz, Allah’ın gözle görülmeyen, sırlarına erilemeyen yoludur. Evliyalar da bu deryadan Hak şarabı içenlerdir. Onların Abu Kevser Irmağı gibi coşarak akmalarıdır. ”

“Batıl ise, hocalık, hacılık, şıhlık, şeyhlik, müritlik, el alıp-el vermeler, tekke ve türbe adı altında yürütülen bir yoldur. Ayrıca da muska, büyü, fal, medyumluk, üfürükçülük gibi boş işler de bunlarla alakalıdır. Bunların hiçbir zaman gerçek keramet gösteren ermişlerin yolunda yeri olamaz, hiçbir zaman da bunları savunanlar Hakikatten ilim alıp veremezler.”

14- Alevilik Atatürkçüdür.
Laik Türkiye Cumhuriyeti’nde n yana taraftır.
İnancın siyasete alet edilmesine karşıdır. .
“Her zaman toplumun birlik ve beraberliğinin, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyetinin, Türk Ordusunun, Laikliğin ve ona sahip çıkan insanların yanındayım. Devletimizin, milletimizin bütünlüğünü bozmaya ve onu parçalamaya çalışan insanların daima karşısındayım.”

“Ne mutlu ki bana Mustafa Kemal’e gönül vermişim…

Ne mutlu Mustafa Kemal’e gönül verenlere…” Zöhre Ana

Bundan böyle Aleviliğin alfabesi, sözlüğü, kitabı, yorumu buradadır.
Zöhre Ana’nın anlatımı dışındaki tanımlar sadece laftır.

Gerçekler” konuşunca, “inkarın” kalesi yıkılır.

https://alevinedir.wordpress.com/2015/07/
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular / Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
Son Yorum Yazar: çerağ
09-22-2015, 12:16 AM
Son Yorum Yazar: çerağ
09-22-2015, 12:14 AM
Son Yorum Yazar: Admin
11-08-2013, 06:31 AM

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi